Elfogtak egy 45 éves miskolci férfit, aki nőket futtatott külföldön. A pénzüket elszedte, és több dolgot megtiltott nekik. A rendőrség már ismerte a férfit, visszaesőnek számít - írta a rendőrség a honlapján. 

A miskolci férfi kapcsolatot tartott fenn több olyan nővel, akik külföldön prostitúciós munkát folytattak. Napi szinten beszámoltatta és tanácsokkal látta el őket, illetve magatartási szabályokat írt elő részükre. Megtiltotta például, hogy szórakozni járjanak, vagy alkoholt fogyasszanak, illetve hogy külföldön pénzt költsenek. A prostituáltak által hazahozott összeg nagy részét elvette tőlük, és részben ebből fedezte mindennapi életvitelét.

A nyomozók azt is megállapították, hogy több nőt is toborzással próbált meg beszervezni, dániai prostitúciós munkát ajánlott nekik, miközben az egyikük még fiatalkorú volt. A férfi többmilliós haszonnal kecsegtető munkát kínált úgy, hogy a lányok utaztatását, elszállásolását ő megszervezi. Az üzlet elmaradása nem az elkövetőn múlt, a nők mondtak nemet neki a felkínált ajánlatra.

A rendőrség január 6-án délelőtt Miskolcon elfogta a 45 éves férfit, akit többrendbeli emberkereskedelem bűntett, valamint kitartottság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozók kutatást tartottak a férfi lakóhelyén, ahol nagy mennyiségű készpénzt (dollárt), valamint a bűncselekményhez kapcsolódó tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le.

Hasonló bűncselekménnyel összefüggésben a férfi nem először került a hatóság látókörébe, egy szintén emberkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet tagjaként a rendőrök korábban már eljárás alá vonták.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Miskolci Osztályának nyomozói a férfit őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, amelyet a bíróság 2020. január 9-én elrendelt.