A Gyurcsányhoz egyre közelebb álló Jakab Péter lett a Jobbik elnöke

ORBÁN Viktor; JAKAB Péter
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ül Orbán Viktor miniszterelnök székében, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án.
Vágólapra másolva!
Jakab Pétert választották a bomladozó Jobbik-párt elnökének. Ahogy arról korábban már többször beszámolt az Origo, szombaton tartja tisztújítását a Jobbik, amelynek korábbi, Sneider Tamás által vezetett elnöksége a tavaly májusi EP-választáson elszenvedett csúfos vereség miatt mondott le. 
Vágólapra másolva!

Korábban megírtuk, hogy Jakab és Szávay köre összecsapott a tisztújítást megelőzően. Két csoport alakult ki, akik a tisztújítás közeledtével összecsaptak: az egyik támogatja, a másik nem a Gyurcsánnyal és a DK-val való összeborulást. Az elsőbe tartozik Jakab Péter frakcióvezető, Gyöngyösi Márton EP-képviselő, elnökhelyettes, Szilágyi György képviselő-szóvivő, Ander Balázs, Potocskáné Kőrösi Anita, és Z. Kárpát Dániel képviselők. Velük szemben ellenzik a párt múltjára nézve elvtelen alkut a budapestiek: Szávay István volt képviselő, Bencsik János képviselő, budapesti elnök és Stummer János képviselő.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ül Orbán Viktor miniszterelnök székében, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szávay István és a vele szövetséges Varga-Damm Andrea célja vélhetően az lehet, hogy megakadályozzák, hogy a már DK-s politikusokkal nyíltan mutatkozó, újdonsült elnök Jakab Péter és köre teljesen beállítsák baloldalra a pártot.

A pártelnökről egyetlen jelöltként dönthettek a küldöttek, akárcsak Gyöngyösi Márton elnökhelyettesről és Szabó Gábor választmányi elnökről. Mellettük bekerült az elnökségbe Ander Balázs, Dudás Róbert, Lukács László György, Potocskáné Kőrösi Anita, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel.