Megpróbálták áttörni a kerítést Röszkénél a migránsok

Horgos, 2020. január 28. Megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án. Az átkelőnél hatvan határsértő próbált áttörni hajnalban, a rendőrök megakadályozták őket. MTI/Molnár Edvárd
Vágólapra másolva!
Körülbelül 60 migráns megpróbálta áttörni a határkerítést kedd reggel Röszkénél. Az egyik fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést leadott, a rendőrség lezárta a környéket.
Vágólapra másolva!

Szabó Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az incidens fél hatkor történt, a mintegy hatvan ember az átkelő két oldalán csaknem egyszerre próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni.

Az akkor még zárva lévő átkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le.

Megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án Forrás: MTI/Molnár Edvárd

A helyszínre irányított járőrök körülbelül

hatvan ember bejövetelét akadályozták meg, négyet feltartóztattak, a területet pedig lezárták

- ismertette a szóvivő.

Az átkelőnél hatvan határsértő próbált áttörni hajnalban, a rendőrök megakadályozták őket Forrás: MTI/Molnár Edvárd

A röszkei közúti határátkelőhely nem üzemel, de az autópálya-határátkelőhelyen folyamatos a forgalom - közölte a szóvivő.

A migránsok a magyar területen található határátkelőt éjszakára lezáró kapu mellett, a gyalogos és a gépjárműforgalmat elválasztó betonkordonon lévő drótkerítést rongálták meg.

A kerítésoszlopokról több mint tízméteres szélességben szakították le a dróthálót

- tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A helyszínt délelőtt is egyenruhások őrizték, és az átkelőre folyamatosan érkeztek rendőrségi gépkocsik. A reggeli órákban

a rendőrség Röszke és Szeged között több ellenőrzőpontot is felállított,

ahol minden járművet megállítottak, és átvizsgáltak.

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a migrációs nyomás Szerbia felől,

Szabadka környékén jelenleg több mint kétszáz migráns tartózkodik

– közölte a közmédia helyszíni tudósítója.

Az esettel kapcsolatban rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Belügyminisztérium 10:30-kor. Ezt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a Belügyminisztériumban ezekben a percekben kezdődött koordinációs értekezleten, amit a Migrációs Munkacsoport keretében tartanak - közölte az M1 híradóval Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.