Történelmi mélypont: kiesne a parlamentből az MSZP, ha most lenne választás

MSZP
Vágólapra másolva!
Az MSZP továbbra is a globalizáció mellett áll, azonban már a folyamat magyarországi nyertesei sem szavaznak a pártra – így kommentálta Kiszelly Zoltán azt, hogy a párt támogatottsága történelmi mélységbe, négy százalékra zuhant. Az elemző szerint nehezen képzelhető el, hogy a szocialisták képesek lesznek kitörni a mostani negatív spirálból, ráadásul a párt manőverezési lehetőségei is egyre kisebbek az ellenzéki térfélen a 2022-es választás előtt.
Vágólapra másolva!

Több mint 30 éves történetének legrosszabb közvélemény-kutatási eredményét érte el az MSZP azzal, hogy a

Nézőpont Intézet a biztos szavazó pártválasztók körében négy százalékos támogatottságot mért nekik.

Az MSZP akkor sem áll jobban, ha a Párbeszéd nevezetű törpepárt eredményét is hozzájuk adjuk, mert akkor is csak 5 százalékon állnának. Az utóbbi eredmény is kevés lenne a parlamentbe jutáshoz, mivel egy pártszövetségnek 10 százalékot kell teljesítenie.

Szép lassan elfogyott az MSZP támogatottsága, ma már csak 4 százalék voksolna rájuk Fotó: Bielik István - Origo

A szocialisták azonban jól láthatóan nem fogják vállalni azt a kockázatot, amit egy önálló indulás jelentene. Ráadásul a legfrissebb hírek szerint könnyen elképzelhető, hogy

a Párbeszéd is otthagyja az MSZP-vel kötött szövetséget, és inkább egy erősebb pártot keresne,

hogy biztos legyen a 2022-es mandátumszerzésük. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a mostani szituációban inkább előre menekül, és bejelentette, hogy március 14-én kongresszust tartanak, ahol döntenek arról is, hogy bevezetik-e a társelnöki rendszert a szocialista pártban. Ezt követően májusban tartanak majd tisztújítást a szocialisták.

Megfertőződtek a neoliberalizmussal

Európa-szerte nagyon mély válságban vannak az egykor erős szocialista pártok – erről már Kiszelly Zoltán beszélt az Origónak. A politológus rámutatott arra, hogy a francia szocialisták mára teljesen jelentéktelen erővé váltak, Hollandiában csak Frans Timmermans időleges listavezetésének köszönhette az ottani szocdem párt az erősödését, Németországban pedig bár kormányon van az SPD, azonban a támogatottsága alacsonyabb, mint a bevándorlásellenes AfD-nek.

Ausztriában is történelmi mélyponton van az SPÖ támogatottsága

- tette hozzá.

Kiszelly szerint a hagyományos baloldali pártok mélyrepülésének a legfőbb oka, hogy túlságosan megfertőződtek a neoliberális blairizmussal (a Tony Blair egykori brit munkáspárti miniszterelnök nevéhez köthető irányzattal).

Jó példa erre, hogy az osztrák munkásosztály relatív többsége az FPÖ meggyengülése után sem tért vissza – mondta Kiszelly.

Tony Blair neoliberalizmusa szétverte a baloldali pártok támogatottságát Forrás: AFP/Stefan Rousseau

Kiszelly: Nem az emberek pártján áll az MSZP

A Horn Gyulai csúcspont óta folyamatosan zuhan az MSZP támogatottsága, ennek egyik jele volt, hogy a tavalyi EP-választáson történetének legrosszabb eredményét érte. Ebből a helyzetből egy hiteles és a társadalom valós problémáira reagáló politikával lehetne visszaút, azonban az MSZP politikusi gárdáját B-kategóriásnak lehetne nevezni, és semmilyen innovatív megoldást nem láttunk tőlük az elmúlt években – mondta Kiszelly Zoltán.

A politológus arról is beszélt, hogy az MSZP válságának egyik legfőbb oka, hogy nyugat-európai mintákat vesznek át, és nem a magyar emberek problémáira reflektálnak.

Ebben az esetben is csak egy kisebbség érdekeit próbálja képviselni az MSZP - mondta az elemző. A szocialisták válságának további okai pedig a folyamatos pártszakadások, a távozások és Gyurcsány Ferenc jelenléte a baloldalon – hangsúlyozta Kiszelly. A nyugati minták átvételét jelenti az SPD-ben alkalmazott, de ott is sikertelen társelnöki rendszer tervezett bevezetése is.

MSZP kritikátlan módon másolja a nyugati mintákat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Elfogyott a mozgástér

Az elemző szerint az MSZP több okból is nagyon nehéz helyzetben van.

Abban az esetben, ha az MSZP kimarad egy ellenzéki összefogásból, a szavazói nem fognak mellette maradni, mivel nem látnak arra esélyt, hogy önállóan bejussanak a parlamentbe, és a sokkal esélyesebb összefogásra voksolnak majd.

Kiszelly Zoltán mindezek ellenére úgy látja, hogy 2022-ben a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy lesz egy régi és egy új ellenzéki pártokból álló lista.

Összességében az MSZP két szék között a pad alá esett. A párt a globalizáció oldalán áll, de sem a nyertesek, sem a vesztesek nem voksolnak már rájuk – zárta szavait az elemző.