Az Országos Meteorológiai Szolgálat közzétette előrejelzését, mely szerint februárban már igazi téli időre nem lehet számítani, marad a tavaszias, enyhe időjárás.  

A következő egy héten is az előzőekhez kísértetiesen hasonló időre számíthatunk, bár jóval gyengébb széllel. 

A hőmérséklet Európában a következő hetekben is az átlag felett alakulhat, főként a Kelet-európai-síkvidéken. Mivel az igazán hideg levegő gyakran onnan érkezik hozzánk, ezért a tél támadása ebből az irányból most szinte kizárható - írja az OMSZ. A légnyomás eloszlása pedig arra enged következtetni, hogy a következő két hétben lassan véget ér a nyugati szelek dominanciája, majd márciusban egyre inkább anticiklon terpeszkedhet ránk, ami ha a hideg periódusokat nem is, de a nagyobb havazást mindenképp akadályozná.Az évnek ebben a szakában pedig már pusztán a magasabb napállás miatt is csökken a tartós lehűlés esélye.

Az úgy nevezett Extreme Forecast Index (EFI) egy összetettebb, statisztikai úton nyert térkép, ami egyszerűen fogalmazva azt mutatja meg, hogy a szokásoshoz képest hol várható erősebb vagy gyengébb széllökés / felmelegedés / zivatarképződés. A 4. képen a Ciara ciklon pusztítása előtt 2-3 nappal készült sikeres előrejelzés látható, az 5. ábra pedig a jövő hét eleji „hőhullámot" mutatja.