A kormány újabb rendkívüli intézkedéseket hozott a koronavírus miatt. Ítélkezési szünet jön, a polgármesterek pedig maguk dönthetnek a bölcsődei és óvodai bezárásokról - olvasható a szombaton megjelent Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy hétfőtől bezárnak az iskolák, tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be a koronavírus-járvány miatt. A szombat délután megjelent Magyar Közlönyben újabb rendkívüli intézkedések olvashatóak az immár világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-járvány megelőzésére. Kormányrendelet szabályozza az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt vészhelyzet során teendő intézkedéseket.

Ítélkezési szünet: a miniszterelnök aláírásával ellátott kormányrendeletben az olvasható, hogy a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünetet rendeltek el.

A polgármesterek dönthetnek az óvodai bezárásokról: a kormány feloldotta az eddigi tilalmat, és innentől a települések vezetői rendkívüli szünetet rendelhetnek el. Erről tájékoztatási kötelezettséggel bírnak az illetékes miniszter felé. 

Elmaradnak a szűrővizsgálatok: "a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerül." - olvasható Kásler Miklós, EMMI-miniszter nevével fémjelzett kormányhatározatban.

Az egészségügyi szakdolgozók továbbképzése 2021. december 31-ig távoktatás formájában történhet.

A vonatkozó kormányhatározat rendelkezik a miniszterelnök által tegnap este bejelentett munkacsoportok felállításáról is. E szerint 10 ilyen szervezet alakul meg a koronavírus hatásainak csökkentése érdekében.

A közzétett kormányhatározatok rögzítik a koronavírus elleni védekezés kapcsán szükséges további intézkedéseket, új munkarendet vezetnek be a köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását, emellett előirányzatot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Az egyik kormányhatározat pedig a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny elhalasztásáról, és az ezzel kapcsolatos feladatokról rendelkezik.