Továbbra sem teszi ingyenessé Budapesten a parkolást Karácsony Gergely

2020.04.01. 10:31

Karácsony Gergely nem megy szembe a budapesti polgármesterek többségének akaratával, és továbbra sem teszi ingyenessé a parkolást, annak ellenére, hogy Bécs és több magyar nagyváros is így döntött - írja a Magyar Nemzet szerdán.

Bár a főpolgármester a veszélyhelyzet miatt korlátlan hatalmat szerzett, a Fővárosi Közgyűlés nélkül is tud döntéseket hozni, mégsem mer szembemenni a testület többségét kitevő polgármesterek akaratával.

Nem hajlandó rá

A fővárossal ellentétben több magyarországi nagyváros, valamint a Budapesttel hasonló nagyságú Bécs is átmenetileg ingyenessé tette a parkolást a koronavírus elleni védekezés segítése érdekében. Budapesten annak ellenére is fizetniük kell az autósoknak, hogy óriási mértékben visszaesett a közúti forgalom.

A Magyar Nemzet megkeresésére küldött válaszában a fővárosi önkormányzat arra hivatkozott, hogy a parkolási üzletben érintett kerületek egyöntetűen arra kérték a főpolgármestert, ne tegye ingyenessé a rendszert, mivel ezzel a még jelentősen csökkent bevételtől is elesnének, ami a szociális feladatok ellátásában korlátozná az önkormányzatok mozgásterét. A lap által megkérdezett budapesti polgármesterek többsége elsősorban azzal indokolta a fizetős parkolás fenntartását, hogy a kerületi lakosoknak fenntartott helyből sincs elegendő. Ám nem mindegyikük utasítja el kategorikusan a jelenlegi gyakorlat megváltoztatását.

  • A szocialista Őrsi Gergely vezette II. kerületi önkormányzat azt válaszolta, hogy az önkéntesek számára kiállított igazolvánnyal napi egy órán keresztül ingyenes parkolást biztosítanak. Hozzátette: a parkolás teljes körű ingyenessé tétele esetén egységes szabályozást várnának el.
  • Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere pedig azt mondta, a városrészben nincs fizetős parkolás, ám ha lenne is, a jelenlegi helyzetben megszüntetné azt.
Karácsony Gergely főpolgármester nem akar konfliktust felvállalni a kerületi polgármesterekkel, ezért továbbra is fizetős a parkolás a fővárosbanForrás: Facebook

Korábban jelezték, hogy így nem jó

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője korábban arról beszélt, hogy a kijárási korlátozás alatt a  fizetős parkolás felfüggesztése még indokoltabb, és valódi segítséget jelent a Budapesten élőknek, mivel elősegíti a közösségi közlekedés használatának csökkentését azoknak, akik elhagyni kényszerülnek lakóhelyüket.

Továbbá az is lényeges, hogy a fizetőrendszer működtetése, vagyis az ellenőrök fizetése, az órák karbantartása és a szoftverek frissítése továbbra is jelentős összegeket emészt fel. Karácsony korábban azzal érvelt, hogy káoszhoz vezetne a fizetős parkolás szüneteltetése.

A főpolgármester egyedül a kórházakban betegeket ápoló egészségügyi dolgozóknak tette ingyenessé a parkolást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK