Egyre több ország és intézmény tiltakozik a németországi Lenin-szobor ellen

2020.04.04. 13:46

A magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága is tiltakozik a németországi tervezett Lenin-szobor felállítása ellen. 

A prágai székhelyű Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja — amely a totalitárius múlt feltárásával foglalkozó európai nemzeti intézmények tevékenységét koordinálja, 20 ország 62 intézetét, szervezetét tömöríti, köztük a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottságát is — aggodalmát fejezi ki Vlagyimir Iljics Lenin szobrának a németországi Gelsenkirchen városában tervezett felállításával kapcsolatban. 

Lenin-szobor felállítása sérti a kommunizmus áldozatainak emlékétForrás: Peso

A szovjet totalitárius államot megteremtő Lenin uralma alatt milliókat gyilkoltak meg. Utódai és követői, a marxizmus–leninizmus hívei sok tízmillió ember haláláért felelősek. Még napjainkban is előfordul, hogy ezen ideológia nevében oltanak ki emberi életeket. Lenin és öröksége köztereken történő megőrzésével megsértjük a kommunizmus áldozatainak emlékét, fájdalmat okozva ezzel hozzátartozóiknak és leszármazottaiknak - tették hozzá. 

A platform helyesli a gelsenkircheni helyi hatóságoknak a szobor felállításának megakadályozására irányuló törekvését, egyúttal felszólítja a német kormányt, tegye meg a tömeggyilkosokról való nyilvános megemlékezés megelőzéséhez szükséges lépéseket. Kérjük az európai közösséget, rendelkezéseivel vegye elejét a totalitárius ideológiák terjesztésének - zárul a nyilatkozat.