Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentesítési zónát hozott létre a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ budapesti telephelyén. Ez már a második olyan helyszín a fővárosban, ahol a mentőautókat és a mentősök eszközeit fertőtleníthetik. A rendőrök azt írták, hogy a két készenléti szerv közötti együttműködés a járványhelyzetben az emberek biztonságos ellátását segíti.

A koronavírus-járvány új feladatokat jelent a mentőknek is - írják a koronavírus.gov.hu oldalon. Azok ellátására, akik gyaníthatóan megfertőződtek a vírussal, saját csapatot hoztak létre. Ők külön mentőállomáson várják a háziorvosok hívását. Amikor csörög a telefon, és megtudják, hogy találtak még egy feltehetően koronavírusos beteget, elindulnak és

a szigorú protokollt betartva védőfelszerelésben megérkeznek a beteg házához,

hogy mintát vegyenek. 

Forrás: ORFK/Orfk

Országosan 60 ilyen kijelölt, speciális védőeszközökkel ellátott egység dolgozik. Nekik ez a feladatuk.

Az ilyen mentőegységek fertőtlenítésére, a védőeszközök pótlására úgynevezett mentesítő zónákat jelöltek ki az ország minden megyéjében. Természetesen a mentők dolga az is, hogy kórházba szállítsák a súlyos tüneteket mutató, kórházi ellátásra szoruló betegeket"

- olvasható az oldalon.

Forrás: ORFK/Orfk

Miután levették a mintát egy gyanús betegtől és visszatértek az úgynevezett mentesítő pontra, még számos előírást kell követniük, mielőtt egy másik beteghez elindulnak. Még a rendőrök is segítenek nekik például azzal, hogy 

fertőtlenítik a mentőautót, miközben a mentősök leveszik a védőruhát és magukat fertőtlenítik.

Csak ezután vehetik fel az új védőfelszerelést.

Forrás: ORFK/Orfk

"Ez a helyzet a szakmai tudáson túl még fokozottabb körültekintést és odafigyelést igényel a mentősöktől is. A koronavírus-járvány elleni védekezés frontvonalában a mentők is ott vannak. Köszönet nekik" - írták.