Országos felmérés indul a koronavírus-járvány monitorozására

Koronavírus, vírus, Budapest, Szent László Kórház, kórház, infektológia, infektológiai osztály, egészségügy, maszk, védőmaszk, arcmaszk, védőfelszerelés, kesztyű
Vágólapra másolva!
Mekkora a koronavírus-fertőzöttek valós száma, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók? Ezekre a kérdésekre keres választ a hazai orvosegyetemek és a KSH által indított reprezentatív országos szűrővizsgálat, amelynek részleteiről videokonferencián számoltak be kedden a szervezők.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatba az ország 489 településéről 17 778 tizennégy éven felüli lakost terveznek bevonni, ők a mai naptól számíthatnak arra, hogy telefonon, levélben és/vagy az Ügyfélkapun keresztül kapnak felkérést. Erről Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője beszélt. Elmondta:

de a rektor hangsúlyozva: maximális együttműködést kérnek és remélnek a résztvevőktől annak érdekében, hogy sikeresen vehessük fel a harcot a koronavírussal szemben - írta a Magyar Nemzet.

Országos felmérés indul Fotó: Csudai Sándor - Origo

Közölte azt is, hogy

Az első tesztelés eredményét várhatóan május végén hozzák nyilvánosságra.

Orosz Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője hangsúlyozta: a felmérés tökéletesen alkalmas a magyarországi intézkedések követésére, értékelésére, ami különösen fontos akkor, amikor megkezdődik a korlátozó intézkedések lazítása.

PCR-teszt

A szűrővizsgálatot, az úgynevezett PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát – emelte ki dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét.

A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki

– mondta dr. Merkely Béla.

A vizsgálat nem jár fájdalommal, egy kis kellemetlenség árán pontos képet kaphatunk arról, hogy milyen a lakosság érintettsége, ezzel segítve az ország lakosait és a döntéshozókat a járvány legyőzésében.

A vizsgálatot az egyetemek szintjén a klinikai központok elnökei vezetik. A szűrést a Semmelweis Egyetem Budapest, Pest, Nógrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron-, Veszprém és Fejér megyékben, a Debreceni Egyetem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyékben, a Szegedi Tudományegyetem Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyékben és a Pécsi Tudományegyetem Tolna, Baranya, Somogy, Zala, Vas megyékben végzi el.