A nagyobb idősotthonokban is lesznek kórházparancsnokok

Elek, Naplemente Idősek Otthona
Elek, 2020. április 18. Az eleki Naplemente Idősek Otthona, ahol a kormányhivatal munkatársai ellenőrzést végeztek 2020. április 18-án. Elindult országszerte az idősotthonok ellenőrzése, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs április 15-i sajtótájékoztatóján. Az idősek védelmében az ország 1035 gondozó intézményében elrendelt járványügyi ellenőrzés folyamatos lesz. Először a nagyobb, többszáz fős intézményeket ellenőrzik. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A nagyobb, 200-nál több embert ellátó idősotthonokban is lesznek kórházparancsnokok - közölte Halmosi Zsolt, a koronavírus-járvány miatt kinevezett országos kórházfőparancsnok az Operatív Törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Halmosi Zsolt elmondta, hogy 18 ilyen intézményt jelöltek ki az országban. Ezek közül nyolc önkormányzati kezelésben van, ötöt a központi költségvetésből tartanak fenn, három egyházi, kettő pedig magánintézmény.

Kiemelte, hogy a kórházparancsnokok a felelősséget nem fogják átvenni a fenntartóktól, csak

a járványveszéllyel kapcsolatos szabályok betartására és az egészségügyi készletek védelmére tehetnek javaslatot.

Halmosi Zsolt jelezte, csütörtökön lépett hatályba az idősotthonoknál is kórházparancsnok kinevezésére lehetőséget adó kormányrendelet.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

A rendelet előírása szerint erre az egészségügyért felelős miniszter tehet javaslatot, a döntést a belügyminiszter hozza meg.

Az intézményparancsnokoknak lehetőségük van az idősotthonokban a járványügyi szabályok és az egészségügyi készletek védelmére vonatkozó előírások betartásának ellenőrzésére.

Amint a belügyminiszter meghozza döntését, az intézményvezetők megkezdik a munkájukat - közölte Halmosi Zsolt.