Éjfélkor elindult a védekezés második fázisa

koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség
Budapest, 2020. március 28. Idős vásárlók a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Hétfőtől szigorú menetrend mellett, de megkezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakasza.
Vágólapra másolva!

Hétfő éjféltől újabb fázisba lép a koronavírus elleni védekezés Magyarországon. A legfontosabb változás, hogy Budapestet és Pest megyét leszámítva, vidéken véget ér a kijárási korlátozás szakasza, és a nyitvatartási szabályok is változnak.

Az úgynevezett központi régiót leszámítva valamennyi üzlet, strand, szabadtéri fürdő, múzeum, állatkert kinyithat és látogatható.

Az üzletekben és a tömegközlekedésben azonban szájat, orrot eltakaró orvosi maszkot, sálat vagy kendőt kell viselni.

Jelentős változás hétfőtől, hogy a profi, amatőr és tömegsportban engedélyezett az edzés és a zárt körű eseménytartás. Szintén engedélyezett lesz vidéken a szentmise, az istentisztelet, a temetés, az esküvő a védőtávolság megfelelő megtartása mellett.

Az időseket érintő szabályok vidéken sem változnak, így 9 és 12 óra közötti idősávban mehetnek majd vásárolni az eddigiekhez hasonlóan.

Hétfőtől külön szabályok vonatkoznak majd Budapestre és Pest megyére Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szintén hétfőtől a tesztelések számának megnövelését jelenti, hogy a kórházakba valamennyi beérkező és onnan távozó beteget is tesztelik koronavírusra, ezen kívül pedig a négy magyarországi orvosegyetem együttműködésében megkezdődik az ország átfertőzöttségi vizsgálat, amelyből statisztikailag kiderül, hányan eshettek át a betegségen.

Beavatkozást csak akkor végeznek el, ha valaki nem koronavírusos.

Fontos, hogy életben marad az a szabály, hogy a tanulók májusban sem térnek vissza az iskolába.

Az ország egész területén fennmarad az ingyenes parkolás, ezáltal szellősebb a tömegközlekedés, és jóval kisebb az esélye a fertőzés terjedésének.

Augusztus 15-ig biztosan fennmarad a rendezvénystop 500 fő fölött, így nagy rendezvényt vidéken sem lehet tartani. Később Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, semmilyen tömegrendezvényt, így az 500 fő alattiakat sem engedélyezik Magyarországon augusztus 15-ig a koronavírus-járvány miatt.

Hétfőtől országszerte újraindul az egészségügyi ellátások nagy része is. Elérhetőek lesznek egyebek közt a háziorvosi és házi gyermekorvosi, a védőnői ellátások, a fogászati alap- és szakellátás, valamint a járóbeteg szakellátás és a diagnosztika is. Az egynapos ellátásokat, a rehabilitációs kezeléseket és a transzplantációs műtéteket is el lehet végezni.

A háziorvosokhoz és a fogorvosokhoz is előzetesen kell majd bejelentkezni, a rendelőbe lépéskor pedig lázat mérnek és maszkot kell biztosítaniuk a betegnek.

A váróban tartani kell a másfél méteres távolságot és egy óra alatt legfeljebb négy beteget vizsgálhat meg az orvos.