Varga Judit: Brüsszel ne gördítsen akadályt a brüsszeli felszólalásom elé

Vágólapra másolva!
Varga Judit, igazságügyi miniszter a szerdai kormányülés előtt ismét felszólította Brüsszelt: tegyék lehetővé, hogy Magyarországot képviselve részt vehessen a csütörtöki, egyébként Magyarországról szóló európai parlamenti vitán. A politikus érthetetlennek tartja a kialakult helyzetet. 
Vágólapra másolva!

"A most kezdődő kormányülés előtt elmondtam, hogy elvárjuk, hogy az Európai Parlament (EP) biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy kifejthesse álláspontját a Magyarországról szóló holnapi plenáris vitán. Ugyan az EP elnöke még nem válaszolt miniszterelnök úr tegnap esti egyértelmű döntésére, miszerint a magyar kormányt az igazságügyi miniszter képviseli a vitában, a jogállamiság, a tisztességes eljárás és a demokrácia összes alapelve azt kívánja, hogy ne gördítsen akadályt a brüsszeli felszólalásom elé az EP. Ezek azok az alapértékek egyébként, amelyeket álságosan és folyamatosan számon kérnek Magyarországon" - fogalmazott közösségi oldalán Varga Judit, utalva a reggeli televíziós szereplésére.

Érthetetlennek tartja, hogy

  • az európai baloldali frakciók akkor kívánnak ismét a magyar jogállamiságról vitatkozni, amikor emberek ezrei halnak meg és milliók veszítik el az állásukat Európában a járvány miatt
  • alapból miért nem hívja meg a magyar kormány képviselőjét az EP egy Magyarországról szóló vitára, hiszen ezt kötelességük lenne biztosítani

Ez utóbbit azzal indokolta, hogy nincs írott szabály arra, hogy ki képviselje a kormányokat az EP plenáris ülésén. "Több példa is volt arra, hogy államtitkár képviselt egy tagállamot (holnap is államtitkár képviseli majd az uniós elnökséget), ráadásul jelenleg rendkívüli időket élünk, amikor az állam- és kormányfők nem Brüsszelbe járnak, hanem a saját országukban irányítják a védekezést" - részletezte.

Rátérve a koronavírus-törvényre, kifejtette, hogy a magyar kormány olyan intézkedéseket hozott a veszélyhelyzetben, amelyek az emberek életének és egészségének védelmét szolgálják, valamint a gazdasági károk minimalizálását célozzák. Majd felidézte Vera Jourová szavait, miszerint a magyar jogszabály nem ellentétes az uniós joggal.

Varga Judit arról is írt bejegyzésében, nem kizárható, hogy Magyarország újbóli meghallgatása mögött a magyar baloldali EP-képviselők kezdeményezése áll.

Reggeli nagycikkünkben arról írtunk, hogy az uniós parlament és a nemzetközi baloldal azért akarja elítélni ismét Magyarországot, mert a kormány egyértelműen és határozottan elutasította Sorosék legújabb tervét.