A Gyurcsány-párti Jakab Péter alkotmányos puccsot hajtott végre a Jobbikban

Vágólapra másolva!
Jakab Péter szabálytalanul változtatta meg a Jobbik logóját: a párt alapszabálya ugyanis világosan meghatározza, hogyan néz ki a szervezet jelképe, amit ennek értelmében csak a kongresszus módosíthatott volna  -  vette észre az Origo. A pártelnök autokratikus, diktátorokat idéző politikája ellen egyre több vezető jobbikos szólal fel.
Vágólapra másolva!

- a mai napig ez áll a Jobbik alkotmányának legelején. A logó több pártelnököt is túlélt, nem úgy Jakab Pétert: hétfőtől a piros-fehér-zöld helyett zöld-arany színek, a kettős kereszt helyett pedig egy furcsa (hashtag-szerű) ábra testesíti meg a szervezetet.

Megkerülte a kongresszust

Csakhogy a pártelnök szabálytalanul hozta meg a döntést, ugyanis az alapszabályban foglaltakat kizárólag a kongresszus módosíthatja. "A Kongresszus kizárólagos hatáskörébe tartozik a jelen lévő küldöttek háromnegyedének szavazatával az Alapszabály elfogadása és módosítása" - olvasható a pártalkotmányban.

Jakab vélhetően azért kerülte meg a párt legfontosabb döntéshozó szervét, mert javaslata szinte biztosan komoly ellenállásba ütközött volna. Mint ismert, az eredeti logó a nemzeti életérzést testesítette meg, míg az új - a nemzeti szimbolikától eltérő színeivel - sokak számára éppen az előző korszak megtagadását jelenti. Magyarán, nem kevesebb történt, minthogy

a Jobbik elnöke saját pártjának alkotmányát figyelmen kívül hagyva, sőt annak felrúgásával hozott meg egy súlyos döntést.

Ez azért is furcsa, mert miközben Jakab pártját a szovjet politikai leszámolásokra hasonlító módszerekkel, autokratikus módon irányítja, az egyik leghangosabb diktatúrázó az ellenzéki politikusok közül.

Nem ez az első eset, hogy a pártelnök a jogszabályokat teljességgel figyelmen kívül hagyja. Ahogy beszámoltunk róla, jogellenesen akarja kizárni Varga-Damm Andreát a párt frakciójából csak azért, mert a képviselőnő szakmai alapon ajánlotta pártjának a nemzetbiztonsági törvénymódosítás megszavazását. Vannak olyan vélemények, miszerint a politikus frakcióból való kirakása mögött

a zsidó származású képviselők listázását felvető Gyöngyösi Márton áll.

Varga-Damm ugyanis a NATO Parlamenti Közgyűlésében külügyekkel is foglalkozik, ami konkurenciát jelent a párt uniós képviselője számára.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke Forrás: Origo

Megbolydult a párt

Az autokratikus pártirányítás ellen a Jobbik több vezető politikusa is felszólalt. Varga-Damm meghurcolása kapcsán a következőket írták:

Kepli Lajos, volt parlamenti képviselő, balatonalmádi polgármester: "Ceterum censeo: szerintem (eddigi) életem legjobb döntését hoztam meg tavaly, amikor kiszálltam ebből az egyre szánalmasabbá váló "flúgos futam"-ból..."

Janiczak Dávid, ózdi polgármester: "Felkészülés a 2022-es frakció méretére"

Stummer János, parlamenti képviselő, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke megosztott egy képet, azzal a felirattal, hogy "amíg mások rombolnak, én építek."

Sneider Tamás ismét üzent

Nemcsak Varga-Damm Andreára, hanem Sneider Tamásra is nehéz idők várhatnak. Ahogy beszámoltunk róla, a pártvezetés - a szabályok figyelmen kívül hagyásával - akarja eltávolítani a Parlament alelnöki székéből a volt pártelnököt, aki erre nem hajlandó. Sneider pár napja arról panaszkodott közösségi oldalán, hogy a jelenlegi vezetés és Jakab Péter utasítására a Jobbik kommunikációs szakemberei álprofilok mögé bújva "szánalmas hiteltelenítési" akciót folytatnak ellene.

"Kedves Péter, kénytelen vagyok itt írni Neked, mivel a munkatársad is a nyilvános kommunikáció útját választotta velem szemben. Furcsállom ezt a szokást, ennek érthető módon politikai közösségeken belül nincsen hagyománya, de ha mást nem is, akkor legalább ezeket az abszurd hagyományokat sikerült megteremtenetek az elmúlt hónapok alatt. Én pedig alkalmazkodom, hiszen ki vagyok én, hogy a zsenialitásotokat felülbíráljam?" - írta.

A politikus megjelölt egy személyt, nevezetesen Molnár Enikőt. Róla azt beszélik, hogy Jakab bizalmasaként, titkárnőjeként nagy szerepe volt a tisztújítást követő tisztogatásokban, és most is előszeretettel végzi el a piszkos munkákat. Van olyan vélemény, hogy a pártelnök kimagasló fizetéssel honorálja "igyekezetét".