Június elsejétől kezdődnek az egészségügyi szűrések

2020.05.27. 07:46

A korlátozó intézkedések részleges feloldása mellett június 1-től újraindulhatnak a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok. A hátrányos helyzetű települések lakóit nyár elejétől szűrőbuszokkal keresik fel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Magyar Nemzet megkeresésére adott tájékoztatása szerint június első napjaiban útnak indítják azokat az autóbuszokat, amelyek azokban a térségekben is lehetővé teszik a népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzését, ahol nincs ehhez szükséges infrastruktúra, vagy az ott élők csekély számban keresik fel az egészségügyi intézményeket.

Ötfajta szűrés elvégzésére alkalmas mobil szűrőbuszForrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A lap azt írja, hogy a programban elsődlegesen a kormányhatározatban nevesített felzárkózó települések érintettek, azonban a szűrőbuszokkal az ország valamennyi hátrányos helyzetű településére szervezhető vizsgálat.

Hozzátették: a lakosság körében nagy az igény arra, hogy egyes szűrővizsgálatokat utazás nélkül, helyben tudjanak igénybe venni. Az NNK hangsúlyozta, hogy idén, tekintettel a járványügyi helyzetre, a szűrésbe vont páciensek számának meghatározásánál a biztonság maximális szem előtt tartása lesz az elsődleges szempont, a jövőben pedig arra törekszenek, hogy ne eseti, ad hoc jellegű programokat bonyolítsanak, hanem következetes szervezéssel, rendszerbe illesztetten valósuljon meg e tevékenység.

Gyerekeknek is szerveztek szemészeti szűrést

A tavalyi tapasztalatokkal kapcsolatos kérdésre a népegészségügyi központ közölte: a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel szoros együttműködésben életre hívták a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat programelemet, amellyel

minden településen egységesen biztosították az általános állapotfelmérésen, kardiológiai és nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvételt, illetve – az arra jogosultaknak – a vastagbélszűrési egységcsomagot.

A szervezett méhnyakrákszűrésre a meghívókat előre kiküldték, de azokat sem utasították el, akik nőgyógyászati vizsgálatot kértek. A további szűréstípusok a NNK-val szerződéses jogviszonyban álló helyi egészségügyi szolgáltatók szabad kapacitásának függvényében voltak biztosítottak, így lehetőség volt többek között angiológiai, bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti szűrővizsgálatokon, valamint dietetikai tanácsadáson való részvételre.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig egyévesnél idősebb gyerekeknek szervezett szemészeti szűrést.

– A 2019-es lakossági szűrővizsgálat kilenc megye 31 településén 37 szűrési napon keresztül zajlott. A program során az együtt futó három szűrőbusz több mint 18 ezer kilométert tett meg, az egyes szűrési napokon napi tíz órában átlagosan húsz fő dolgozott, ezzel hozzávetőleg 7400 munkaórát teljesítve. Ezen idő alatt a szűrésen résztvevők száma 2329 fő volt – írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

24 darab kolonoszkópos tornyot szereztek be

A tüdőrákot követően a vastagbélrák a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, a betegek száma hazánkban és világszerte egyaránt nő. A daganat lassan fejlődik ki, és a modern, célzott terápiáknak köszönhetően korai stádiumában aránylag jól gyógyítható, éppen ezért

kiemelten fontos a minél korábbi felismerése.

A Magyar Nemzet ezzel kapcsolatos érdeklődésére elmondták, hogy az NNK kiépített egy minőségi szűrő-kolonoszkópos hálózatot, amelynek mind a személyi, mind a tárgyi feltételei adottak. Jelenleg országosan 55 ellátóhely biztosítja a székletvér-vizsgálati eredmények alapján érintett lakosok tisztázó célú kolonoszkópos vizsgálatát, és több új intézménnyel folynak tárgyalások a csatlakozás érdekében.

Jelezték azt is, hogy a Komplex népegészségügyi szűrések projekt részeként ez idáig 24 darab kolonoszkópos tornyot szereztek és üzemeltek be, a projekt második szakaszában pedig további 25 ilyen eszköz megvásárlására nyílik lehetőség, ami által további szolgáltatók bevonása realizálódhat. Az NNK arról is tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy egy nagy teljesítményű, automatizált vizsgálóberendezés beszerzése révén megkezdődött a székletmintákat vizsgáló immunkémiai laboratóriumuk kapacitásbővítése, valamint a laboratórium fizikai bővítése még ebben az évben megvalósul.

Ezen időszak alatt is folyamatosan történik a beküldött székletminták vizsgálata, amihez a jelenlegi laborkapacitás elegendő – írta közleményében az NNK.