160 ezer egészségügyi dolgozó kap július elsején 500 ezer forintot - videó

Vágólapra másolva!
Több mint 92 milliárd forintból 160 ezer egészségügyi dolgozó kap egyszeri juttatást a kormánytól – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videosorozat első részében. A frontvonalban teljesítő egészségügyi dolgozók az egész ország számára biztosítottak védelmet a koronavírus-járvány alatt. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány idején megmutatkoztak az ellátórendszer gyenge pontjai, melyek korrigálására egy hosszú távú tervet dolgoznak ki - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a frontvonalban teljesítők 500 ezer forintos egyszeri juttatása július 1-jén várható, és érinti mindazokat az egészségügyi dolgozókat, akik részt vettek a járvány visszaszorításában.

– Összesen 92 milliárd forintról beszélünk és 160 000 egészségügyi dolgozóról – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Meglátása szerint nemcsak a kormány és különösen a miniszterelnök hajtott végre történelmi tettet, hanem az egész ország összefogása volt példamutató. Emlékeztetett: a sikerek alapját az szolgáltatta, hogy ők már a kezdetektől komolyan vették a járványt, azonban most az a feladatunk, hogy egy esetleges második „fordulóra", illetve a jövőre is felkészüljünk.

Az egészségügy struktúrájának anomáliái rendkívül karakteresen mutatkoztak meg az első hullám alatt – szögezte le a miniszter. A 2030-ig tartó struktúraváltás egyik legfontosabb célkitűzéseként az állami és magánellátás mielőbbi szétválasztását nevezte, melyet olyan módon kell végrehajtani, hogy az mind a két rendszer javára váljon. A másik fontos cél, hogy a fekvőbeteg-ellátást az alsóbb szintek, pl. a családi orvosi rendszer megerősítésével tehermentesítsék. Alapos struktúraváltásban gondolkodnak, melynek munkálatai legalább két éve elkezdődtek, a szükséges átalakítások kezdetére pedig már nem kell sokat várni.