Gazdaságvédelmi akcióterv: nagy siker a munkahelyteremtés

csomagolóüzem dolgozik ÉPÜLET épület belső Foglalkozás FOTÓ FOTÓTÉMA HÉTKÖZNAPI liszteszsák munkagép munkás raktár SZEMÉLY targonca TÁRGY üzem üzemcsarnok magyar mezőgazdaság Magyarország
Hajdúnánás, 2020. január 28. 25 kilós liszteszsákok raklapokon, raktározáshoz, kiszállításhoz. A HAJDÚ GABONA Zrt. a tavalyi aratás óta több mint 100, borsodi, hajdúsági, szabolcsi termelőtől vásárolt búzát, amit folyamatosan őrölnek. Termékük a liszt, finomliszt, kenyérliszt, fehér kenyérliszt, rétesliszt, dara, korpa, aminek 40 százalékát külföldön, 60 százalékát pedig hazai piacokon értékesítik. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány következtében világszerte lelassult a gazdaság, leállt a turizmus, és munkahelyek szűntek meg. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a magyar kormány által bemutatott gazdaságvédelmi akcióterv elemeit elemzi és értékeli mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban. A mostani elemzés a Munkahelyteremtő Bértámogatási Programot elemzi. 
Vágólapra másolva!

Magyarország kormánya az elsők között, március 18-án jelentette be első gazdasági mentőcsomagját. A kormányzat és a nemzeti bank együttesen idén és a következő években a 2019-es GDP 8-20 százalékával egyenértékű, több mint 9000 milliárd forintot biztosít a gazdaság megvédésére.

A Munkahelyteremtő Bértámogatási Program 80 milliárd forintból 70 ezer álláskereső munkához jutását tudja elősegíteni.

A program keretében a munkáltatók 6 hónapig bértámogatásban részesülnek az újonnan felvett munkavállalóik után, amelyért cserébe vállalják, hogy azt követően további 3 hónapig tovább foglalkoztatják őket.

A Kormány a támogatott hat hónap alatt a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százalékát, de legfeljebb 200 ezer forintot térít meg a munkáltatóknak. Vagyis a munkavállaló a támogatás keretében havi 112 ezer forint nettó jövedelemhez juthat, amely a 9 hónapos foglalkoztatás alatt, minimálbéren történő foglalkoztatást feltételezve közel egymillió forintos nettó jövedelmet jelent a munkavállaló számára.

Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében induló program jó lehetőséget nyújt azokban a szektorokban tevékenykedő vállalkozásoknak, amelyeket a veszélyhelyzeti intézkedések hátrányosan érintettek, és kénytelenek voltak munkavállalókat elbocsátani.

A program célcsoportja elsősorban az a 160 ezer álláskereső, akik álláskeresési járadékot vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak.

Ugyanakkor a munkáltatók bármelyik, az állami foglalkoztatási szervnél nyilvántartott álláskereső foglalkoztatása után igénybe vehetik.

A bértámogatáshoz feltétel, hogy az igénylőnek ne legyen köztartozása, adótartozása, rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kell rendelkeznie, és nem folyhat ellene csődeljárás, felszámolás, illetve végelszámolás sem. Továbbá feltétel, hogy az adott vállalatnál a munkavállalói létszám a támogatás igénybevételének következtében emelkedjen a kérelem benyújtását megelőző 6 havi átlagos statisztikai létszámhoz viszonyítva.

A kérelmek benyújthatók a Cégkapun keresztül, területileg illetékes járási és Budapesten a kerületi foglalkoztatási osztályokon keresztül. Ezzel kapcsolatosan a Munka.hu-n részletes információk érhetők el.

A kérvények beadása a lehető legegyszerűbben, 2 oldalas kérvény kitöltésével és 2 melléklet beadásával elvégezhető. Amennyiben nincs szükség hiánypótlásra, a foglalkoztatási szolgálat a kérvényeket 8 napon belül elbírálja.

Bővebb információ a programról itt olvasható.