A koronavírus-járvány következtében világszerte lelassult a gazdaság, leállt a turizmus, és munkahelyek szűntek meg. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a magyar kormány által bemutatott gazdaságvédelmi akcióterv elemeit elemzi és értékeli mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban. A mostani elemzés a Munkahelyteremtő Bértámogatási Programot elemzi. 

Magyarország kormánya az elsők között, március 18-án jelentette be első gazdasági mentőcsomagját. A kormányzat és a nemzeti bank együttesen idén és a következő években a 2019-es GDP 8-20 százalékával egyenértékű, több mint 9000 milliárd forintot biztosít a gazdaság megvédésére. 

A Munkahelyteremtő Bértámogatási Program 80 milliárd forintból 70 ezer álláskereső munkához jutását tudja elősegíteni. 

A program keretében a munkáltatók 6 hónapig bértámogatásban részesülnek az újonnan felvett munkavállalóik után, amelyért cserébe vállalják, hogy azt követően további 3 hónapig tovább foglalkoztatják őket. 

A Kormány a támogatott hat hónap alatt a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százalékát, de legfeljebb 200 ezer forintot térít meg a munkáltatóknak. Vagyis a munkavállaló a támogatás keretében havi 112 ezer forint nettó jövedelemhez juthat, amely a 9 hónapos foglalkoztatás alatt, minimálbéren történő foglalkoztatást feltételezve közel egymillió forintos nettó jövedelmet jelent a munkavállaló számára.

Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében induló program jó lehetőséget nyújt azokban a szektorokban tevékenykedő vállalkozásoknak, amelyeket a veszélyhelyzeti intézkedések hátrányosan érintettek, és kénytelenek voltak munkavállalókat elbocsátani.  A program célcsoportja elsősorban az a 160 ezer álláskereső, akik álláskeresési járadékot vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak. Ugyanakkor a munkáltatók bármelyik, az állami foglalkoztatási szervnél nyilvántartott álláskereső foglalkoztatása után igénybe vehetik.

A bértámogatáshoz feltétel, hogy az igénylőnek ne legyen köztartozása, adótartozása, rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kell rendelkeznie, és nem folyhat ellene csődeljárás, felszámolás, illetve végelszámolás sem. Továbbá feltétel, hogy az adott vállalatnál a munkavállalói létszám a támogatás igénybevételének következtében emelkedjen a kérelem benyújtását megelőző 6 havi átlagos statisztikai létszámhoz viszonyítva.

A kérelmek benyújthatók a Cégkapun keresztül, területileg illetékes járási és Budapesten a kerületi foglalkoztatási osztályokon keresztül. Ezzel kapcsolatosan a Munka.hu-n részletes információk érhetők el. A kérvények beadása a lehető legegyszerűbben, 2 oldalas kérvény kitöltésével és 2 melléklet beadásával elvégezhető. Amennyiben nincs szükség hiánypótlásra, a foglalkoztatási szolgálat a kérvényeket 8 napon belül elbírálja. 

 Bővebb információ a programról itt olvasható.