Augusztus 15-ig lehet majd beküldeni az új nemzeti konzultáció válaszait

2020.06.04. 11:03

Az új nemzeti konzultáció válaszait interneten keresztül vagy postai úton augusztus 15-ig lehet majd beküldeni - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Dömötör Csaba kiemelte, hogy a kormány eredményesen lezárta a járvány elleni védekezés első szakaszát, viszont a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a járványnak jöhet egy második hulláma. Így eljött az ideje, hogy a kormány párbeszédet folytasson arról, mely intézkedéseket támogatják a magyarok. A miniszterhelyettes megjegyezte, hogy az egészségügyi szakvélemények alapján is azok a legjobb intézkedések, amelyeknek a legnagyobb a társadalmi támogatottsága.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és miniszterhelyetteseFotó: Koncz Márton - Origo

Dömötör Csaba azt is mondta, hogy a kérdőív többek között foglalkozik a járványügyi készültség fenntartásával. Majd hozzátette, hogy ez egy aktuális felvetés, hiszen a rendkívüli veszélyhelyzet feloldásáról júniusban szavaz az Országgyűlés. Az államtitkár szerint a várható újabb hullám okán a járványügyi készültséget fenn kell tartani, az operatív törzsnek üléseznie kell, és az egészségügy felkészült állapotban kell, hogy maradjon. 

Dömötör Csaba elmondta, a konzultáció kitér arra is, hogy az emberek mennyire értenek egyet az idősotthonok védelmének erősítésében, továbbá a védőfelszerelés-gyártás magyarországi kapacitásainak növelésének kérdését is felveti a kérdőív. Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy "óriási" verseny indult el a védőfelszerelésekért, így jelenleg fontos kérdés, hogy Magyarország mit tud tenni azért, hogy ne legyen kiszolgáltatott.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a konzultáció több más gazdasági kérdést is tartalmaz, hiszen az emberéletek védelme mellett a munkahelyteremtés is fontos szempont.