Baja után újabb MSZP-s videóhamisítási botrány

KORÓZS Lajos
Budapest, 2020. június 4. Korózs Lajos, az MSZP vezérszónoka felszólal az egyes törvények a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosításáról szóló törvény vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szánalmas magyarázkodásba menekült Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a népjóléti bizottság elnöke azzal kapcsolatban, hogy miért távolították el azt a videót a párt oldaláról, amelyben egy magát mentősnek kiadó nő beszél különféle esetekről. Korózs szerint az Országos Mentőszolgálat érzékenysége miatt távolították el a videót, de azt is közölte, hogy ő nem operatőr. Később kiderült, hogy mind Korózs, mind a mentősként bemutatkozó asszony nyilatkozatai között több komoly ellentmondás van. Az MSZP törölte az ügyről szóló közleményét. Ez az eset nagyban hasonlít a 2013-as bajai videóbotrányra.
Vágólapra másolva!

Ismét a 2013-as bajai álvideóhoz hasonló hírhamisítási botrányba keveredett az MSZP. Vasárnap délután jelent meg az a drámai hangú kisfilm a párt Facebook-oldalán, amelyben Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke az Országos Mentőszolgálat belvárosi központja előtt arról beszél, örül, hogy megadatott neki, hogy megismerhette Németh Athinát, „ezt a nagyszerű asszonyt", aki éjjelente mentőtisztként tevékenykedett, nappal pedig tíz, „kórházakból kidobott" beteg hospice-ellátását végezte - írta a Magyar Nemzet.

Ilyen nevű tagunk sincsen

A parlament hétfői ülésén Tóth Bertalan (MSZP) napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy számos tragikus történet kering az ágyfelszabadítások miatt. Válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megemlítette az MSZP Facebook-oldalán megjelent propagandavideót, és közölte:

– Ne állítsanak valótlanságokat, itt egyértelműen erről van szó – szólította fel az MSZP-t Rétvári Bence a videóval kapcsolatban.

Forrás: Origo

A Magyar Nemzet érdeklődésére Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke megerősítette, hogy

Pedig ebben mindenkinek szerepelnie kell, aki Magyarországon az egészségügy bármely területén tevékenykedik. Ahhoz pedig, hogy nyilvántartásba vegyék, kötelező a MESZK-tagság – húzta alá az elnök.

Azt nem tudjuk, hol dolgozik Németh Athina

A Magyar Nemzet telefonon érte utol Németh Athinát, aki azt mondta, hogy egészségügyi végzettségét Németországban szerezte, és egy német tulajdonú magán mentőtársaság alkalmazottja, ám hogy melyiknek, azt nem árulta el.

Munkáltatója nem kívánja megerősíteni, hogy valóban velük áll munkaszerződésben.

A nő története hónapok óta kering ellenzéki körökben, a Klubrádióban már április végén megszólalt az állítólagos ápoló, később feltűnt például Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán, ahol a most is előadott történetet tartalmazó kommentekben támadta a kormányt, egyben felajánlva, hogy otthoni ápolást nyújt azoknak, akiknek el kellett hagyniuk a kórházakat a járvány kapcsán meghozott intézkedések miatt.

Németh Athina nyilatkozatainak a hitelességét nagyban megkérdőjelezi, hogy egy kérdésre azt mondta, 1983-ban mentőtiszti főiskolát végzett Budapesten.

Ugyanakkor az MSZP videójában azt mondta, hogy 43 éve dolgozik mentősként, tehát nem 1983 óta, hanem állítása alapján 1977 óta.

Így védekezik Korózs: Nem vagyok operatőr

A Magyar Nemzet az esetről szerette volna megismerni az MSZP véleményét is, ám Korózs Lajos kinyomta a telefonját, Bangóné Borbély Ildikót és a párt sajtóosztályát pedig nem tudták elérni. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az Origo kérdéseire sem válaszolt a videóval kapcsolatban.

Korózs ezzel szemben ATV-nek már nyilatkozott. Ott azt mondta, az OMSZ érzékenysége miatt döntöttek úgy, hogy eltávolítják a videót. Korózs a stúdióban arra a kérdésre, hogy miért az OMSZ központja előtt vették fel a videót, azt felelte, hogy

Elképesztő magyarázkodásba menekült Korózs Lajos, az MSZP képviselője a videóbotrány kapcsán Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Korózst megkereste a 24 is az ügyben (az MSZP képviselőjét még a párt videójának törlése előtt érték utol, utána már nem vette fel a telefont). A politikus elmondta,

Mint mondta, arcát és nevét vállalta az asszony, ezért nem „nyomozgatott" utána. Ő egyébként úgy tudta, hogy eseti megbízással dolgozik mentősként Németh, a hospice ellátást pedig szerinte egyéni vállalkozóként végezheti.

Tehát ebben eltérően nyilatkozott a politikus és a mentősként szerepelt asszony.

A szocik törölték a közleményüket

Az MSZP időközben eltávolította a videót,

majd így reagált a közösségi oldalán: „A videóban nyilatkozó hölgy mentősként dolgozik egy magánszolgáltatónál. Egy olyan cégnél, amely már az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése előtt is hosszú évek óta együttműködött az Országos Mentőszolgálattal. Sőt a koronavírus elleni harcban a napi munkájukat az OMSZ koordinálja. Maga a mentőszolgálat is elismeri, hogy a betegszállítók is részt vállalnak és segítik az OMSZ életmentő munkáját. Így az érintett hölgy is." Az ügy érdekessége, hogy később ezt a közleményt is törölték.

Mindezek után joggal adódik a kérdés, hogy Korózs Lajos mikor mond le a népjóléti bizottság vezetéséről és a képviselői mandátumáról?

A bajai botrány

A 2013-as bajai időközi választáson az MSZP a kormánypártok szavazatvásárlásáról közölt videót, de csakhamar kiderült, Kőrös Gusztáv solti cigány kisebbségi képviselő – aki egyébként a Gyurcsány Ferenc vezette DK tagja volt – a film készítője. Mesterházy Attila, az MSZP akkori elnöke sajtótájékoztatón kürtölte világgá a felvételre hivatkozva, hogy a Fidesz választási csalást követett el. Az MSZP nem sokáig örülhetett, pár nappal később a rendőrség közölte, hogy a szóban forgó felvétel hamis, és azonosították az oktatófilm szereplőit és helyszíneit is.