Kedden szavaz a veszélyhelyzet megszüntetéséről az Országgyűlés

Országgyűlés, parlament,
Budapest, 2020. június 4. A Himnuszt éneklik a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartott emlékülés résztvevői az Országházban 2020. június 4-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A képviselők hétfőn azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak, míg kedden a koronavírus-járvány miatt hirdetett veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatról szavazhatnak - írja az Országgyűlés jövő heti, kétnapos üléséről az MTI. Mint ismert, a nemzetközi és a hazai baloldal képviselői nem akarták az átmeneti, különleges felhatalmazást elfogadni, emiatt összehangoltan támadták Magyarországot és a magyar kormányt. Természetesen minden ok nélkül.
Vágólapra másolva!

A jövő heti menetrend a következő lesz a parlament hivatalos oldalán közzétett tájékoztatás szerint:

  1. Hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációkra egy óra, az azonnali kérdésekre két óra, míg a kérdésekre 30 perc áll rendelkezésre.
  2. Kedden 10 órától Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére emlékeznek a képviselők, a napirend előtti felszólalásokat pedig határozathozatalok követik.

A Ház tizenkét előterjesztésről szavaz:

a parlament ekkor vonhatja vissza a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és hívhatja fel a kabinetet a veszélyhelyzet megszüntetésére.

A kabinet ezzel visszaadja azokat az extra jogosultságait, amelyeket a járvány elleni sikeres védekezés érdekében kért a parlamenttől. Mint ismert, a nemzetközi és a hazai baloldal képviselői nem akarták az átmeneti, különleges felhatalmazást elfogadni, emiatt összehangoltan támadták Magyarországot és a magyar kormányt. Több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogyan bírálták alaptalanul a magyar és külföldi politikusok az országot.

Az Országgyűlés kedden szavaz a veszélyhelyzet megszüntetéséről Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szintén a járvánnyal összefüggésben várható döntés az egészségügyi készenlét intézkedéseiről, valamint az idei költségvetés módosításáról. A képviselők továbbá szavaznak még az örökbefogadások könnyítéséről; a különleges gazdasági övezetről; és elfogadhatják a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára emlékező, "A nemzeti önazonosság védelméről" címet viselő politikai nyilatkozatot.