Pixelekből alkotta meg Ybl Miklós portréját a fény és a szellem szobrásza

Ybl MIklós
Vágólapra másolva!
A kortárs képzőművészek, így a szobrászok is gyakran érzik magukat láthatatlannak, a magyar közönség ugyanis döntően festészetközpontú. Ennek ellenére Majoros Áron, egy fiatal tehetség az elmúlt pár évben számos fontos helyen került előtérbe, sőt nemzetközi színtéren is felfigyeltek rá: 2019 őszén a Sotheby's aukciósháznál az előzetesen becsült értékének a duplájáért kelt el egy szobra.
Vágólapra másolva!

Majoros Áron 37 éves szobrászművész, ám kora ellenére nem kezdő, így

minden adott, hogy a feltörekvő tehetség ismert és keresett szobrászművésszé váljon.

Kiemelkedően sikeres időszakot tudhat a háta mögött: számos nemzetközi vásáron szerepeltek szobrai Londontól Isztambulig, munkái fontos köz- és magángyűjteményekbe kerültek be Ázsiától Amerikáig.

A művész saját bevallása szerint arra a legbüszkébb, hogy a neves török műgyűjtő, Emin Hitay a gyűjteményét bemutató album címlapjára az egyik szobrának reprodukcióját tette, noha a gyűjtemény neves kortársak alkotásai mellett egy Rodin-szoborral is büszkélkedhet.

Majoros Áront a köztéri szobrászat is érdekli: Csömörön, Mosonmagyaróváron, Budapesten és a vasadi katolikus kápolnában is megtalálható egy-egy szobra, továbbá keze munkáját dicséri az MNB Alapítvány jóvoltából a kortárs művészet otthonává vált Ybl Budai Kreatív Ház pixelekből kirakott Ybl Miklós portréja is.

Az Ybl Budai Kreatív Ház Forrás: Ybl Budai Kreatív Ház

Az alkotás a neves építész szellemisége előtt tiszteleg, egy olyan mesternek adózik, akinek hatása, jelenléte megkerülhetetlen.

Ezt jelzi szellemesen a szobor elhelyezése is: a többszintes épület lépcsőfordulójában, a föld felszíne alatt található, de ott, ahol felfele kinyílik a tér.

Majoros alkotása oldalról nézve egy organikus, izgalmas kortárs felület, de aki szembenéz vele, meglátja, hogy a szétáradó, felfelé kinyíló pixelekből összeálló arckép az építészé, akinek a keze nyoma nagyban meghatározza Budapest arculatát.

Az MNB Alapítvány által felújított épülethez szorosan kötődik a fiatal szobrász, 2018 nyarán pedig Kontempláció című szobra az Ybl Budai Kreatív Ház teraszán a turisták körében is nagy sikert aratott: szinte senki nem ment el az alkotás mellett anélkül, hogy egy fotót ne készítsen a layerekből épített figurával, mely egyértelmű visszajelzés volt Majoros Áronnak, aki hatni és megszólítani szeretne, és hisz benne, hogy az alkotás folyamatát a befogadó közönség fejezi be a reakciójával.

„Gazdag vizualitású környezetből jövök, műtárgyakkal, régiségekkel teli lakásban nőttem fel."

– meséli a szobrász. Felesége, Mayer Éva is képzőművész, inspiráló kapcsolatban, folyamatos művészeti párbeszédben élnek, közös kiállításokat is létrehoztak, és együtt dolgoznak a feleség szülővárosában, Somorján alapított művésztelepen is.

Majoros Áron és alkotása. Forrás: Ybl Budai Kreatív Ház

Majoros Áronnak a Képzőművészeti Egyetemen Kő Pál volt a mestere, szinte apafiguraként tekintett rá, friss veszteség számára a művész halála. 2008-ban diplomamunkaként saját testét faragta ki egy hársfarönkből, amin bevésődések, metszések jelezték a külvilág hatásait.

"Alakjaim emberi prototípusok, amikor dolgozom, rendszert és struktúrát építek, kompozícióval keresem az egyensúlyi helyzeteket.

Szobraimmal hatást szeretnék elérni, a befogadó gondolatvilágát szólítom meg,

a színekkel, fénnyel, vetítésekkel valójában a lelket keresem, azt, hogy mi van belül. És azzal, hogy a rétegek közé beengedem a fényt, telítődik vele a szobor, ami így egyszerre intimmé és szakrálissá válik" – foglalta össze a fiatal szobrászművész.

Majoros Áront eddig többek között Finta-, Ezüstgerely- és Junior Prima-díjjal jutalmazták, a napokban pedig elnyerte az MMA hároméves művészösztöndíját is.