Romániában megint terjed a koronavírus, nem nyitják meg az éttermeket

koronavírus románia
Védőmaszkot viselő idős pár egy bukaresti piacon. 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idején.
Vágólapra másolva!
Romániában naponta több mint háromszáz embert diagnosztizálnak koronavírus-fertőzéssel, ezért továbbra is zárva maradnak a beltéri vendéglátóhelyek, a kormány elhalasztotta a lazítások július elsejére várt negyedik szakaszát.
Vágólapra másolva!

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 326 embernél mutatták ki a fertőzést, ami az utóbbi két hét adatsorát tekintve már átlagosnak számít.

A járvány továbbra is átlagosan 16 áldozatot követel naponta, és az intenzív osztályon ápolt koronavírusos betegek száma is 222-re emelkedett, ennél többen csak május első felében szorultak lélegeztetőgépre.

Védőmaszkot viselő idős pár egy bukaresti piacon. 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idején. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában április 29-én tetőzött a járvány, amikor több mint 7700 aktív fertőzött volt kórházban.

A két hónapos rendkívüli állapotot május 15-én veszélyhelyzet váltotta fel, ám az óvintézkedések akkor elkezdett enyhítése, amit kéthetente újabb lazítások követtek, a fertőzésszám növekedését eredményezte.

Az aktív fertőzöttek száma június 8. után kezdett növekedni: az akkori 4500 esetről immár 6300 fölé emelkedett.


Romániában eddig minden koronavírus-fertőzöttet kórházban ápoltak, amíg két negatív teszt után gyógyultnak nem nyilvánították őket. Múlt héten az egészségügyi miniszter elrendelte, hogy tíz nap után engedjék haza a tünetmentes fertőzötteket, így csaknem 1500 ágy szabadult fel a Covid-19-ben szenvedők számára fenntartott kórházi részlegeken.

Mivel az utóbbi három hétben megduplázódott, és ismét 300 fölé emelkedett a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a járványügyi szakemberek tanácsára a kormány elhalasztotta a vendéglők megnyitását.

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak 2020. április 8-án. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Szerdai ülésén a kormány módosította ugyan a veszélyhelyzetről szóló korábbi határozatát, de csak kisebb "engedményeket" fogadott el. Az eddigi hatról tízre emelték a szabadtéri testmozgást - túrázást, kerékpározást, evezést, hegymászást, kocogást és más sportokat - közösen végző személyek engedélyezett maximális számát.

Lehetővé válik a tanfolyamok és gyakorlatok szervezése legfeljebb húsz résztvevővel, és engedélyezik a külképviseletek rendezvényeit is, ha azokon minden résztvevő számára négy négyzetméternyi területet biztosítanak.

Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a közszállítási járműveken és minden nyilvános zárt térben, az egy hónapja megnyílt kerthelyiségekben, illetve a korlátozott számú résztvevővel engedélyezett rendezvényeken legalább kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól azoknak, amik nem élnek közös háztartásban.