Egyre több dzsihadista kerül szabadlábra Belgiumban

2020.07.02. 21:01

Egy tanulmány szerint kevesebb ugyan a belga börtönökben fogvatartott terroristák száma, de még így is nagyon sokan vannak, a rabok számának 1,7 százalékát teszik ki. Ráadásul a csökkenés legfőbb oka az, hogy sokan kiszabadulnak - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A belga La Libre napilapban Thomas Renard, az Egmont Intézet kutatójának egy tanulmányáról írnak, mely szerint az ország börtöneiben ugyan csökken a radikalizálódott iszlamista fogvatartottak száma - 2020 májusi adatok szerint jelenleg 165 terrorista raboskodik Belgiumban -, még így is az összes fogvatartott 1,7 százalékát teszik ki.

Míg 2018 elején még közel 250 radikalizálódott fogoly volt a belga börtönökben, addig ma már közel száz fővel kevesebben vannak, de ez elsősorban azért van, mert a Thomas Renard által összegyűjtött adatok szerint 2012 óta több mint 370 radikalizálódott rabot engedtek szabadon a belga börtönökből és előreláthatóan 2021 végéig még további hatvanan fognak szabadulni. Ráadásul radikalizálódott elítéltek számának csökkenése azzal is magyarázható, hogy az elítéltek fele kevesebb, mint tíz év börtönbüntetést kapott, így fokozatosan szabadulnak a börtönből a terrorizmushoz kapcsolódó rabok, mert letelik a büntetésük.

A 2013 és 2015 közötti dzsihadista válság óta a belga terroristák stratégiát váltottak és a szétszóródásra összpontosítanak, megtalálhatók az ország összes büntetés-végrehajtási intézetében, így a számuk nem haladja meg börtönönként a 6 százalékot. Ez alól egyedül az úgynevezett Deradex részleg képez kivételt, ezeket a cellákat 2016-ban létesítették azzal a céllal, hogy ily módon különítsék el a többi rabtól a legelszántabb dzsihadista toborzókat és prédikátorokat illetve addig kínozzák őket, amíg elmegy a kedvük a terrorizmustól, a deradex kifejezés tulajdonképpen a deradikalizálódásra utal.