Napok óta infarktusa volt egy nőnek, a szűrőbuszon derült ki

elektrokardiográfia
Az EKG (elektrokardiográfia) vizsgálat során a szív állapotáról kapunk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes, már szinte alapvető vizsgálati módszer a kardiológiában, ami a percenkénti szívverések számát adja meg, de a szív ingervezetési zavarairól, ritmuszavarairól, szívizomzat károsodásáról, a szervezet aktuális stressz-szintjéről is információt ad.
Vágólapra másolva!
Újraindult a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program, az első héten egy nőnél infarktust mutatott ki a vizsgálat - közölte a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.
Vágólapra másolva!

Andréka Péter elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arlón

egy 55 éves, napok óta mellkasi fájdalomra panaszkodó nőnél a buszon az EKG-vizsgálat kimutatta, hogy szívinfarktusa van.

Ezért őt őrzött körülmények között azonnal a miskolci kórház katéteres laborjába szállították, ahol a lehető leggyorsabban ellátták.

A szűrőbusszal olyan településekre mennek el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Máltai Szeretetszolgálat szakemberei, ahonnan szűrővizsgálatokra és szakorvoshoz is nehéz eljutni.

Illusztráció Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/nyugalmi-ekg

Andréka Péter elmondta:

idén ezen a héten kezdték a vizsgálatokat, 52 szűrőnapon 36 településre jutnak el.

A kardiológusok a többi között 12 elvezetéses EKG-vizsgálatot csinálnak, vérnyomást és vércukorszintet mérnek, valamint az alsó végtagok érszűkületét is feltérképezik, szükség esetén pedig kardiológiai szakvizsgálatot is végeznek helyben.

A tavaly indult programmal a múlt évben több mint tízezer kilométert mentek, és mintegy 2500 ember vett részt a szűrővizsgálatokon. A résztvevők csaknem felének szüksége volt kardiológiai szakvizsgálatra, húsz százalékuknak pedig fekvőbeteg-ellátásra - mondta a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója.