Európa cenzúrázatlanul címmel rendeznek online nemzetközi konferenciát július 8-án, szerdán, amelyen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb államfő és Janez Jansa szlovén miniszterelnök. A beszélgetést François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok európai parlamenti listavezetője, ismert konzervatív filozófus vezeti.

Az online konferenciáról szólva Balog Zoltán, a párbeszédet kezdeményező Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke a közösségi médiában megjelent videójában elmondta: „Magyarország számára sorsdöntő, hogy merre és hogyan halad az európai nemzetek közössége. Európa számára sorsdöntő, hogy Közép- és Délkelet-Európa, benne Magyarországgal, elfoglalhatja-e az őt megillető helyet, amikor közös jövőnkről cserélünk eszmét." 

Hozzátette, különböző európai országokban merőben eltérő válaszok születnek, ha a pénzügyi válságról, a tömeges bevándorlásról vagy éppen a világjárványról van szó. Szükséges hát újrafogalmazni az európai szolidaritás területeit és formáit, megtalálni válaszainkban a közös és eltérő szálakat.

Miközben az EU állampolgárai egyre inkább elveszítik az európai intézményekbe és az európai egyesülésbe vetett bizalmukat, a nemzeti keretek felértékelődnek. De az európai egység és a nemzetállam nem lehetnek egymást kizáró választások - hangsúlyozta Balog Zoltán.

"Mi az erős nemzetek Európáját akarjuk. Mi közös fundamentumnak az alapító atyák kereszténydemokrata meggyőződését tekintjük" - mondta Balog, és óvott attól, hogy "a mai baloldali fölényű fősodratú média elrettentsen" attól, hogy alapvető értékeinket – melyek a család, a nemzet, a szubszidiaritás –, a teremtés megőrzésének az értékeit előtérbe helyezzük.

A Polgári Magyarországért Alapítvány keretein belül évek óta támogatják az európai vitákat a közös jövőről. Így számukra megtiszteltetés, hogy "három kiváló államférfi" és egy "bátor francia politikus-filozófus" elfogadta a meghívást a webkonferenciára, hogy a létfontosságú kérdésekről, tabuk nélkül, cenzúrázatlanul bszéljenek - fogalmazott Balog Zoltán a szerdai konferenciáról a videóban.

Vucicnak nagy szerepe volt a magyar-szerb megbékélésben

A beszélgetés egyik résztvevője Aleksandar Vucic 2017 óta Szerbia államfője. 1993-ban lett tagja a Szerb Radikális Pártnak (SRS) és még abban az évben képviselőnek választották a szerb parlamentbe. Az SRS 2008-as szétszakadása után kilépett a Radikális Pártból, és a Nikolics vezette Szerb Haladó Párthoz (SNS) csatlakozott. 2008-tól az SNS alelnöke, a 2012-es államfőválasztás után pedig elnöke. Pártja a 2014-es választások során abszolút többséget szerzett a törvényhozásban, így Vucsics április 27-én kormányt alakíthatott a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és más kisebb pártok részvételével.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök között nagyon jó a kapcsolatForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Jelentős szerepet vállalt a magyar-szerb megbékélés érdekében. 2014. november 2-án Szabadkán, a Zentai úti temetőben részt vett az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen. Ez volt az első alkalom, amikor a szerbiai vezetés a szabadkai emlékműnél lerótta kegyeletét. A megemlékezésen Vucic bejelentette, hogy a vajdasági Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó jogszabályt hatályon kívül helyezték.

Vucic 2017-ben nyerte meg az elnökválasztást, míg pártja az idén júniusban tartott parlamenti voksoláson több mint kétharmadot szerzett. 

Harmadszorra lett miniszterelnök Jansa

Janez Jansa idén márciusban harmadszor lett miniszterelnök Szlovéniában. A jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetője 2004-2008, illetve 2012-13 között már vezette az országot, s bár a két évvel ezelőtti választásokat is a pártja nyerte meg, a parlamenti többséghez nem volt elég mandátuma, és koalíciós partnert se talált magának. Janez Jansa most már biztos többséggel, 47 képviselői hellyel rendelkezik a 90 fős nemzetgyűlésben.

A 61 éves, négygyerekes Jansát harmadszori miniszterelnöki megbízatása alkalmából Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlította a nemzetközi sajtó. Elsősorban abban látják az azonosságot, hogy mindketten meghatározó politikusai a rendszerváltás utáni időszaknak. Janez Jansa az egyetlen olyan parlamenti képviselő, aki a Jugoszláviától kivívott függetlenség óta a nemzetgyűlés tagja. A magyar kormányfőhöz hasonlóan a kommunista hatalommal szembeni fellépésével szerzett magának hírnevet: 1988-ban a Mladina (Ifjúság) nevű magazin újságírójaként jugoszláv katonai titkokról írt leleplező cikket, amiért bíróság elé állították és bebörtönözték. Az emiatt kirobbant tüntetések is szerepet játszottak abban, hogy Szlovénia 1991-ben kiharcolta a függetlenségét. 

A Jansa-kormány számára nagyon fontos a biztonság növelése, hiszen az SDS a Fideszhez hasonlóan élesen ellenzi az illegális bevándorlást, illetve az Európai Unió megengedő migrációs politikáját. Szlovéniában szigorítják a menekültügyi eljárásokat, megerősítik a rendőrséget és visszaállítják a sorkatonaságot.

Francois-Xavier Bellamy: Előbb a nemzet, utána Európa

A beszélgetést vezető Francois-Xavier Bellamy 2019-ben a Republikánusok listavezetője volt az európai parlamenti választáson. Példaképe Nicolas Sarkozy, és azt mondta korábban: előbb kell a nemzet tagjának lenni, és csak utána európainakKorábban arról is beszélt, hogy nem gondolja, hogy felépíthetjük Európát, ha az ellentéteket növeljük, és az EPP sem lesz erős, ha több részre szakad – tette hozzá. A francia uniós listavezető arról is beszélt, hogy nagyon jó a munkakapcsolata a Fidesz EP-képviselőivel a parlamentben, és az esetleges távozásuk nagymértékben gyengítené az EPP erejét.

Francois-Xavier Bellamy vezeti majd a beszélgetéstForrás: AFP/Sylvain Thomas

A néppárt bomlasztása egyértelműen a baloldali erők érdeke; volt arra is példa, hogy egy szocialista képviselő az EP plenáris ülésén arról beszélt, hogy reméli, a Fidesz legközelebb már nem fog az EPP soraiban ülni.Bellamy szerint nem szabad megengedni, hogy a baloldali erők diktáljanak az EPP-nek.

Az angol nyelvű konferenciát a Polgári Magyarországért Alapítvány Facebook-oldalán lehet majd követni 10 órától.