A nemzeti konzultáció az egy kormányzati eszköz, nem pedig pártpolitikai

Vágólapra másolva!
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt koronavírus-járvány alatti teendőikről, a nemzeti konzultáció körül kialakult vitákról.
Vágólapra másolva!

A hatóság elnöke elmondta, a koronavírus-járvány sok munkát adott nekik, az adatvédelmi hatóságok európai közössége általában havonta ülésezik, de most többször is tartottak egyeztetéseket, beszéltek azokról a technikai alkalmazásokról is, amelyek a járvány alatt felmerültek, de a kontaktszemélyek felkutatásáról vagy a rendkívüli időszak alatt elfogadott jogszabályokról. Mint Péterfalvi Attila hozzátette, az adatvédelmi szakemberek többször is szóvá tették, hogy a pandémia alatt sokak által alkalmazott Zoom szolgáltatás az adatbiztonság szempontjából nem volt megfelelő, de az is jelentős probléma, hogy nincsenek európai megoldások jelenleg az online térben, olyanok, amelyek egyrészt európaiak, másrészt biztonságosak.

Így a különböző multinacionális cégek szolgáltatását kellett igénybe venni, amelyek központja olyan helyen van, ahol nem jelentős az adatbiztonság. Persze nem egyszerű leváltani a globális techcégeket. A megoldás lehet az is, ha az állampolgárok tisztában vannak azzal, hogy amit éppen használnak, az mi, vannak-e veszélyei. Fontos tisztában lenni mindezekkel, példaként hozta fel a NAIH vezetője, amikor az általa vezetett intézmény kifogásolta egy politikai szimpatizánsok gyűjtésénél azt, hogy a tárolóhely, amerikai szerveken fut, ami adatvédelmi szempontból aggályos. Véleménye szerint ezek az adatok nemhogy amerikai, de még európai szervereken sem jelenhetnének meg.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.