Gyurcsány Ferenc a Momentumot akarja maga alá gyűrni egyre radikálisabb kijelentéseivel

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. augusztus 3. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felszólal napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án. A Fidesz és a KDNP frakció, illetve a kormány tagjai nem jelentek meg, így a napirend előtti felszólalások után véget ért az ülés, amelyet a DK azért kezdeményezett, mert álláspontjuk szerint a miniszterelnök a júliusi EU-csúcson szembement az Országgyűlés döntésével. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban a hazai baloldal jól láthatóan erőteljesen radikálissá, agresszívvá vált, amit több nyilatkozat, akció is mutat. Elemzők szerint ehhez külföldről veszik a mintát, a nemzetközi baloldal amerikai tombolását másolják. A recept egyszerű: erőszakos módszerekkel folyamatos nyomás alatt próbálják tartani a kormányt. Bár az amerikai mintának sok hazai követője akad, mind közül a legagresszívabb Gyurcsány Ferenc, aki hol gyalázkodva, hol fenyegetőzve támadja politikai ellenfeleit. Ezzel egyértelmű célja van: miután maga alá gyűrte a régi baloldal pártjait, most el akarja foglalni az  eddig legradikálisabb baloldali pártot, a Momentumot is. 
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció elnökétől korábban sem állt távol az agresszív beszéd, de az elmúlt években egyre radikálisabb, egyre durvább stílusra váltott.

Börtön, vagyonelkobzás

2017-ben a független igazságszolgáltatás és a nyomozóhatóságok tagjait fenyegette börtönbüntetéssel. "Ők ártatlanok. Tudom, mert ismerem az ügyet és az eljárást. A nyomozó ügyészek, az elmarasztaló ítéletet hozó bírák a bűnösök. De jön majd új kor. Új kormány. A meghurcoltakat szabadon engedjük és teljes anyagi és erkölcsi kárpótlást fognak kapni. A bűnös eljárásban résztvevők ellen meg minden törvényes eszközzel fellépünk. Akik bűnösen kiszolgálták Orbán rendszerét, nem számíthatnak megértésre - írta közösségi oldalán, miután a Kúria jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte az ismert korrupciós bűnügyben, a Sukoró-ügyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt -miniszterelnöksége alatti - vezetőit.

A bírók és ügyészek után börtönnel próbálta fenyegetni Orbán Viktort is. "Régóta vágyjuk a közös sikert. Annyi szörnyű dolog történt velünk az elmúlt századokban. Nemzeti önbizalmunk megrepedt. És most végre jött valaki. Olcsón kínálja a sikert. Aranyat a réz árán. A mágusnak látszó ember. Tehetséges. Tehetséges történelmi, politikai csaló. Egy ideig nyerhet. Mint minden csaló. Aztán jön a lebukás. A bűn lelepleződése. A történelem börtöne. Legjobb esetben" - átkozódott a DK elnöke tavaly decemberben.

Azt, hogy Gyurcsány nem ismer határt a gyűlölködésben, mi sem mutat jobban, minthogy a járványügyi veszélyhelyzet alatt is zsarolta a kormányt. "Lassan már fel se háborodunk. Lemondó legyintéssel szembesülünk azzal, hogy micsoda pusztulás ment végbe kórházakban, rendelőkben. De dokumentáljuk csak, hogy mit tettek velünk" - írta áprilisban.

Májusban arra szólította fel ellenzéki képviselőtársait, hogy ne adják meg a kellő tiszteletet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének és a fideszes képviselőknek: "(...) Nem szabad a házelnököt felállással köszönteni, »tisztelt elnök úrnak« szólítani, a kormánypárti képviselőket »tisztelt képviselőknek« hívni".

Az elmúlt években egyre radikálisabb, egyre durvább hangnemet ütött meg Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Forrás: MTI/Kovács Tamás

Miután májusban a rendőrök letartóztattak egy férfit a koronavírussal kapcsolatos rémhírterjesztésért, Gyurcsány újra hergelni kezdte a baloldali szavazókat. "Mutassuk meg, ha be akarják fogni a szánkat, akkor mi, európai magyarok csak még többen, és még hangosabbak leszünk. Tegyük próbára minél többen a véleményrendőrség kapacitását, mi nem félünk, jöhet a bilincs" - olvasható a DK közleményében.

A DK elnöke a járványügyi alap bevezetésekor is fenyegetni próbálta a kormányt. "Amit nem tudtak megtartani választáson, azt elveszik erőszakkal. Az önkormányzatok módszeres kifosztása, kiéheztetése zajlik. Rabolnak. Az éj sötétjének látszólagos leple alatt. De jönni fog a hajnal. Vakító lesz a világosság" - írta a bukott kormányfő májusban.

Három hónappal ezelőtt a már teljesen radikalizálódott Gyurcsány arról értekezett, hogy nincstelen kormánytagokat szeretne látni. "Csak egyszer kelne fel úgy egy kormánytag, hogy reménye sincs tisztességes munkára, megélhetésre. Akkor talán nem hazudnának ennyit. Mert az igazság kijózanító.

Júliusban a Demokratikus Koalíció elnöke eljutott oda, hogy nemcsak a befolyási övezetébe szorított baloldali pártoknak, hanem az Európai Bizottság vezetőinek is megüzente, mit kellene tenniük. "Hány lapot, intézményt, fórumot lehetetlenítsenek még el Magyarországon, hogy világos beszédre és cselekvésre szánják el magukat Brüsszelben? Ébresztő, hölgyeim és uraim ott, a Bizottságban! Nem elég már a vasalt ing és az elegáns kosztüm. Tessék felvenni a kesztyűt! Éppen ideje lenne" - biztatta Ursula von der Leyenéket bátrabb fellépésre Magyarország ellen, miután az uniós csúcson Orbán Viktor mindent kiharcolt, amit szeretett volna.

Legutolsó radikális megnyilvánulása az volt, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját vagyonelkobzással fenyegette meg. Gyurcsány az után kezdett őrjöngeni, hogy az Európa-szerte elismert magyar művész lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. "Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek" - írta a bukott miniszterelnök.

Az egyre látványosabban radikalizálódó baloldali politikust hiába bírálták sokan soraiért, nem állt le. "Egy teljes korosztály fogja megutálni őket. Megérdemlik. Olyan pimasz módon rabolnak, lopnak, hogy nincs rá szó. Vagy igen? Talán. Gazemberek. Velejükig romlottak. Vessünk ennek véget! Mihamarabb" - reagált arra, hogy a kormány a járványveszély miatt csak az 500 fő alatti rendezvényeket engedélyezte.

Maga alá gyűrné a Momentumot is

Arra a kérdésre, hogy a radikalizmus pontosan mikor jelent meg a mai baloldal eszköztárában, nem egyszerű a válasz, de az biztos, hogy a nyilvánosság számára érzékelhető módon a Momentum felbukkanásával. Mint ismert, a Momentum 2017 elején a semmiből, ismeretlen finanszírozókkal a háta mögött jelent meg a magyar politikában, szokatlan, radikális követeléseket megfogalmazva.

Ebben az időben a Momentumhoz kapcsolódtak a legagresszívabb politikai akciók, elég csak az Origo elleni támadásukra gondolni. Mint ismert, Fekete-Győr András pártelnök pár társával betört a szerkesztőségünkbe, ahol engedély nélkül készített videófelvételeket. Miután a biztonsági őr megjelent a helyszínen, az addig az újságírókat fenyegető politikusok és aktivisták elkullogtak. Különösen visszatetsző volt ebben: Fekete-Győrék kihasználva, hogy kollégánk engedély nélkül nem nyilatkozhatott, később egy erősen megvágott videót tettek közzé közösségi oldalukon, kivágva a nyersanyagból azokat a részeket, amelyek kínosak voltak a feltűnően szerencsétlenkedő Fekete-Győrnek.

Gyurcsány Ferenc az utóbbi időben egyértelműen arra törekszik, hogy a radikális baloldal élén biztosítsa magának a vezető szerepet, visszaszorítva ezzel a Momentumot. Nemcsak

a kormány támadása, hanem a többi baloldali párt után a radikális baloldali Momentum bedarálása a célja.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke mutatja az irányt a baloldalon, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke pedig figyel Forrás: MTI/Kovács Tamás, Krizsán Csaba

Erőfeszítéseit siker koronázta, hiszen az MSZP-t szinte már teljesen maga alá gyűrte, a Jakab Péter-féle Jobbikot is ő irányítja már, az LMP pedig teljesen eljelentéktelenedett. Most a Momentum került Gyurcsány célkeresztjébe. Láthatóan a Momentum kezdi elfogadni Gyurcsány játékszabályait. Fekete-Győr András egy lapinterjúban nyíltan hízelegni kezdett a DK elnökének, míg Donáth Anna, a párt uniós képviselője behódolva a DK-nak azt nyilatkozta, hogy "az ellenzéki pártoknak nem az a dolguk, hogy egymásra licitáljanak."

Gyurcsány a régi baloldalt mára teljesen maga alá gyűrte. Sajtóértesülések szerint a szocialisták egyenesen nála kilincselnek befutó helyekért: Tóth Bertalan pártelnök, Kunhalmi Ágnes, Molnár Zsolt és Harangozó Tamás parlamenti képviselő is ilyen módon akar felkerülni a lehetséges közös listára. Ezek után Gyurcsány hozzáfogott ahhoz, hogy a legagresszívabb politikussá, a radikális baloldal kizárólagos vezetőjévé váljon, s ehhez maga alá gyűrje a legagresszívabb baloldali pártot, a Momentumot.