Egyre erősödik a gyűlölet a radikális baloldalon: most Márki-Zay sértegette a Fidesz több millió szavazóját

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely
Budapest, 2018. május 1. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért! címmel szervezett tüntetésén a Kodály köröndön 2018. május 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A radikális baloldal újabb szereplője támadta meg a Fidesz-KDNP pártszövetség többmilliós szavazótáborát. Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester szokásos, vasárnapi Facebook-videójában lekicsinylően azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP-re a szegény és műveletlen magyarok szavaznak. Ezt persze egyetlen közvélemény-kutatás sem támasztja alá, a Fidesz minden társadalmi csoportban a legerősebb párt Magyarországon. Márki-Zay elmélkedése kísértetiesen hasonlít Gulyás Balázsnak, az Index-Momentum-tüntetés szónokának egy héttel ezelőtti szavaira. Úgy látszik, a radikális baloldal a sorozatos vereségek után már nemcsak a kormánypártokra, hanem a szavazóikra is féktelen gyűlölettel néz. 
Vágólapra másolva!

A baloldali politikusokat és az őket kiszolgáló propagandasajtót régóta zavarja a Fidesz európai szinten is kimagasló társadalmi támogatottsága. Erre számtalan példát lehet hozni az elmúlt időszakból, most Márki-Zay Péter is csatlakozott a sorhoz.

Megint sértegették a Fidesz szavazóit

A Promenad vette észre, hogy Hódmezővásárhely baloldali polgármestere sok minden más mellett arról értekezett heti videójában, hogy a Fideszre a szegény és műveletlen magyarok szavaznak. A baloldali politikus egyúttal hozzátette, hogy a tehetős és a képzett emberek viszont elutasítják a mostani kormányt (azt csak zárójelben kérdezzük: mit árul el a magyarországi baloldalról, hogy arra próbálnak büszkék lenni, hogy rájuk a gazdagok szavaznak). Márki-Zay a vállalhatatlan gyűlölködésben odáig jutott, hogy azt állította: Orbán Viktornak nagyon kedvező, ha Magyarország szegény. Ez persze teljesen hamis állítás: az ország gazdasági mutatói európai viszonylatban is kiemelkedőek, az életszínvonal pedig folyamatosan javul, a GDP növekedése európai viszonylatban is kiemelkedő.

Rövid időn belül tehát

újabb, ismert baloldali szereplő támadta meg a kormánypártok többmilliós táborát.

Márki-Zay Péter önmagában véve is nehezen értelmezhető kijelentése azok után különösen nevetséges, hogy két hete még azt állította, hogy "a leghatározottabban szeretném cáfolni, hogy én valaha is a fideszes szavazókat minősítgettem volna."

Leplezetlenül gyűlöli a Fideszt

Márki-Zay Péternek mostanában mindenről a kormánypártok jutnak eszébe. Szintén tegnapi facebookos eszmefuttatásában egy ritkán látható gondolatmenet végén arra jutott, hogy politikai motivációk húzódhatnak meg amögött, hogy a vásárhelyi strand egyik medencéjébe rendszeresen belepiszkít valaki. "Nyilvánvalóan nem véletlenről van szó. Nem lehet tudni, hogy politikai szándék vagy egyszerű elmebetegség az oka, de a mai magyar közéletet nézve jogosan feltételezhető, hogy a fekáliával való összepiszkítás politikai töltetű" - próbálta ezt az ügyet a Fideszre tolni Márki-Zay, akit annyira megviselt a dolog, hogy "technikai és humán figyelőrendszert" építtetett ki az uszodában.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is sértegetni kezdte a Fidesz többmilliós szavazótáborát. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Márki-Zay durvasága persze nem meglepő, közismerten baráti kapcsolatot ápol a hazai radikális baloldal Gyurcsány Ferenc melletti vezetőjével, Hadházy Ákossal. Pályafutásuk a vásárhelyi polgármester által életre hívott Mindenki Magyarországa Mozgalomban (MMM) ért össze, igaz, az egykori LMP-s politikus tavaly távozott innen. Mint ismert, Hadházynak komoly szerepe volt abban, hogy a magyar nyilvánosságban teret nyertek az Alinsky-iskola módszerei. A független képviselő volt az, aki Orbán Viktor tavaly októberi parlamenti felszólalása alatt trágár feliratot tartalmazó táblát mutatott fel, többször megpróbálta megzavarni az Országgyűlés munkáját, és akinek a tüntetésén az egyik tüntető megrúgott egy rendőrnőt. Legújabb akciójaként pedig az adatvédelmi biztos által aggályosnak tekintett módon próbálja megakadályozni a Nemzeti Konzultáció sikerességét.

Az Index-Momentum-tüntetés szónoka primitívezett

Jól megfigyelhetően a radikális baloldal legújabb próbálkozása az, hogy a kormánypártok a tanulatlan, primitív, vidéki és idős embereknek köszönhetik támogatottságukat, szemben velük, akiket a tanult, több nyelven beszélő értelmiségi körök támogatnak. Ezt az állítást semmilyen kutatás nem támasztja alá, sőt, kifejezetten cáfolja. A Fidesz minden korosztályban és társadalmi csoportban a legerősebb párt Magyarországon. Hadházyék valószínűleg a nemzetközi radikális baloldal kommunikációját próbálják másolni, elég csak a Brexitről szóló népszavazás és a 2016-os amerikai elnökválasztás után a brit és amerikai választók sértegetésére gondolni.

A múlt héten Gulyás Balázs, a Magyar Hang munkatársa a külföldi minta alapján primitívezte a jobboldali közösséget az ATV-ben. "Tanulatlan, vidéki idős emberek képezik a Fidesz táborát, de vannak kétmillióan, és együtt vannak kétmillióan, tehát ők a legnagyobb kisebbség" - sértegette az ellentábort a baloldali propagandista, aki ezt követően gyorsan rohant az Index-Momentum-tüntetésre beszédet mondani.

Folyamatosan gyűlölködnek

Ha visszatekintünk az elmúlt pár hónapra, akkor jól látszik, hogy Márki-Zay és Gulyás megnyilvánulásai közel sem számítanak elszigetelt eseteknek.

Országos botrány lett abból, hogy Kádár Barnabás, a Momentum alapító tagja közösségi oldalán azt tanácsolta az idősebb generációnak, hogy ne menjenek el szavazni, hanem hagyják inkább a fiatalokra a döntést. "Úgyis ők szenvedik meg majd a következményeit" - tette hozzá. Az MSZP-t leszámítva a baloldali pártok azóta sem határolódtak el Kádár megnyilvánulásától.

Párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz több megnyilvánulása is azt jelzi, hogy a radikális baloldali eszmék teret nyertek a hazai baloldal köreiben. A Momentum józsefvárosi képviselője előbb a fideszes politikusok felakasztásáról írt, majd alternatívának nevezte a kormány elleni véres, erőszakos megmozdulásokat.

A baloldal agresszív megnyilvánulásainak legismertebb esete a szocialista Bangóné Borbély Ildikó patkányozása volt."Sok a patkány Magyarországon" - jelentette ki az MSZP országgyűlési képviselője arra utalva, hogy jóval nagyobb a Fidesz támogatottsága, mint a pártjáé.