A Gyurcsány-kormány tudatosan leépítette a magyar hadsereget

Leopard 2A4HU, harckocsi
Tata, 2020. július 24. A korábbi T-72-es harckocsik bemutatója az első négy új Leopard 2A4HU típusú harckocsi ünnepélyes átadása keretében tartott bemutatón a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában 2020. július 24-én. Szeptembertől év végéig havonta két Leopard érkezik Tatára a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól, így 12 ilyen járművel rendelkezik majd a honvédség. Az új páncélosok a 40 éve rendszerben lévő orosz T-72-eseket váltják le. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A baloldal, élén a Gyurcsány-párttal most épp amiatt támadja a kormányt, hogy az – eleget téve a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeinek – 2 százalékra tervezi emelni a honvédség GDP-arányos finanszírozását, ennek jeléül pedig Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerdán bejelentették, hogy Amerikától vesz légvédelmi rendszert a Magyar Honvédség, mintegy egymilliárd dollár értékben. A Gyurcsány vezette baloldal érvei a szokásosak, arról viszont nem beszélnek, hogy 2002 és 2010 között semmit sem tettek a honvédelmi kapacitásunk növelése érdekében, sőt mi több, ehelyett szétverték a magyar hadsereget, aprópénzért kiárusítva a legfontosabb fegyvernemeket.
Vágólapra másolva!

Szerdán a legfőbb baloldali álhíreket sikerült megcáfolni, amikor Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy

hozzávetőlegesen egymilliárd dollárért közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert szerzünk be az amerikaiaktól

- hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és Benkő Tibor honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot ír alá Budapesten, a minisztériumban, 2020. augusztus 12-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal és a propagandasajtójuk korábban azt terjesztette, hogy Magyarország az oroszokkal ápolt, alapvetően korrekt, de szerintük „túl szívélyes" viszonya miatt nem akar amerikai fegyvernemeket vásárolni. A tegnapi fejlemények erre az álhírre alaposan rácáfoltak.

Fontos kihangsúlyozni, hogy védelmi jellegű beruházásról van szó, ellentétben mondjuk a román és a lengyel amerikai beszerzésekkel,

amelyeknek keretén belül egészen másfajta (értsd támadó jellegű) amerikai rakétákat is telepítenek Európa szívébe. Hivatalosan így védik meg magukat Irántól és Észak-Koreától...

A „baloldali szakértők" nyilvánvalóan azon fanyalognak majd, hogy tényleg erre kell-e költenünk egymilliárd dollárnyi közpénzt, miközben szerintük „romokban hever a gazdaság". Ismét összekeverik majd a szezont a fazonnal, számolgatni fogják, hogy ebből az összegből hány lélegeztetőgépet, EKG-berendezést és CT-t vásárolhatnánk az egészségügynek, de élhetünk a gyanúperrel, hogy előbukkan a csatornáikból egy-egy stadionozás is. (Egyébként az utóbbi hónapban a baloldali pártok azzal támadták a kormányt, hogy túl sok lélegeztetőgépet vásárolt, míg korábban ennek az ellenkezőjét hangoztatták.)

Közben a Gyurcsány-féle DK egyik alelnöke,

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő a fenti példákból kiindulva máris elkezdte támadni a közösségi oldalán az Orbán-kormányt

a légvédelmi rakétarendszer megvásárlása miatt. Az érvei a szokásosak, 10 év alatt mit sem változtak: oktatás, egészségügy, stadion.

Az a Vadai tehát, aki 2007 és 2010 között mint a Honvédelmi Minisztérium államtitkára aktívan hozzájárult a magyar hadsereg szétveréséhez.

A Gyurcsány-párt politikusa egyébként már 2002 óta hadügyekkel foglalkozik, de úgy tűnik, hogy mégsem igazán ért a témához. Azok után, hogy az ő közreműködésével tönkretették a Magyar Honvédséget 2002 és 2010 között, az utóbbi években mégis azt kifogásolta, hogy a mostani kormány nem költ eleget a hadseregre,

jelenleg pedig épp amiatt támadja a kormányt, merthogy szerinte túl sokat költ honvédelemre.

Koherenciát és logikát az „érvelésében" keresve sem lehet találni.

Vadai Ágnes Forrás: MTI/Marjai János

Arról viszont a baloldal biztosan nem beszél majd egy árva szót sem, hogy

a Magyar Honvédség tudatos leépítésével éppen a baloldali kormányok teremtettek olyan helyzetet, ami védtelenné tette az országot,

miközben Közép-Európa ismét fegyveres konfliktusok közvetlen közelébe került, elég csak az orosz-ukrán konfliktusra gondolni, illetve a lezáratlan transznisztriai kérdésre, de a Nyugat-Balkán is bármelyik pillanatban ismét puskaporos hordóvá válhat, például a máig megoldatlan koszovói és boszniai ügy miatt, de Észak-Macedónia sem a legstabilabb.

A Medgyessy–Gyurcsány-kormányok idején a svéd eredetű Gripenek fejlesztésén kívül nem történt ugyanis szinte semmi, ami a biztonságunkat szolgálná.

Ócskavasnak adták el a haditechnikai eszközeink nagy részét (olyan instabil államoknak, mint például Irak),

és helyette alig vásároltak valamit a magyar katonáknak. Ha rajtuk múlt volna, ma nem lenne egy darab működőképes harckocsink, katonai helikopterünk és szállító repülőgépünk, a lövészeinknek nem lennének korszerű kézi fegyverei. És igen, nehezen tudnánk önerőből elhárítani, megállítani egy Magyarország ellen irányuló esetleges légitámadást is.

Bosszantja őket, hogy az Orbán-kormányok idején megpróbálják jóvátenni ezeket a bűneiket. Egymás után érkeznek a Magyar Honvédség hadrendjébe a korszerű tankok, forgószárnyasok, merev szárnyú repülőgépek, tüzérségi eszközök, és magyar üzemből kaphatnak a katonák modern fegyvereket.

Nagyon nehezen viselik, hogy emiatt egyre jobb Magyarország megítélése a NATO-ban is.

A baloldali kormányok alapelve az volt, nyugodtan adjunk el mindent, a területeink védelme helyett pedig koncentráljunk inkább a külföldi missziókra, ha baj van, úgyis megvéd minket a NATO, anélkül, hogy mi teljesítnénk az észak-atlanti szövetség legalapvetőbb elvárását, hogy a GDP-nk korábban 3, jelenleg 2 százalékát fordítsuk honvédelemre.

A szövetségi politika azonban nem erről szól, hanem arról, hogy minél többen vagyunk képesek megvédeni magunkat, annál erősebbek leszünk.

Az elsődleges cél tehát a magyar emberek védelme és biztonsága, ehhez pedig megfelelő eszközök és jól kiképzett katonák is kellenek.

A magyar kormány ezért úgy döntött, hogy ha fokozatosan is, de

teljesíteni fogja a NATO és az Egyesült Államok elvárásait, a GDP 2 százalékát fogja honvédelemre költeni. Mégpedig nem „trükkök százaival" teljesíti (ahogy tette ezt a hazai baloldal mintaországa, Románia) ezt a követelményt, hanem valódi fejlesztésekkel.

A keleti határaink közelében egymás után épülnek a katonai bázisok, nem lehetünk többé kiszolgált potyautasok.

A Zrínyi 2026 program keretén belül egyébként más jellegű haderőfejlesztés is zajlik.

Júliusban például a tatai nehézdandár kapta meg harckocsizó zászlóaljának első négy, kiképzésre szánt Leopard 2-es harckocsiját,

év végéig összesen 12 darab felújított KMW Leopard 2A4HU tank érkezik.

A korábbi T-72-es harckocsik bemutatója az első négy új Leopard 2A4HU típusú harckocsi ünnepélyes átadása keretében tartott bemutatón a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában, 2020. július 24-én Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A harckocsi zászlóalj majdani fegyverzetét alkotó 44 darab, új gyártású Leopard 2A7HU pedig 2023-tól érkezik meg.

A mostani amerikai beszerzés mellett ez is jól mutatja, hogy hosszú évtizedek után végre megkezdődött a Magyar Honvédség átfogó fejlesztése. Pontosabban, ez a folyamat már 2017 eleje óta zajlik.

Ennek köszönhetően már nem vagyunk olyan helyzetben, mint 2010-ben, amikor egy közepesen felszerelt hadosztály képes lett volna 2010-ben elfoglalni Magyarország területét.

Ha a Zrínyi 2026 programot sikerül teljes egészében véghezvinni, akkor minimum annyit elér a mostani kormány, hogy nagyon súlyos helyzetben egy bizonyos ideig Magyarország képes lesz megvédeni magát, és nem kell várnunk arra, hogy valamelyik szövetségesünk kihúzzon minket a kátyúból.