Jön a tanévkezdés: készülnek az iskolák és a gyerekek

Iskola
Osztály osztályterem
Vágólapra másolva!
A személyes jelenlét révén sokkal több interakcióra van lehetőség, és sokkal több minőségi időt tudnak a diákok egymással és az őket támogató, segítő felnőttekkel együtt eltölteni, a személyes találkozás, kapcsolat hatékonyan támogatja a tanulás folyamatát - mondta Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő az Origónak a jövő héten kezdődő tanévről. Úgy látja, a koronavírus-járvány elleni védekezés során számos iskolai szokást, hagyományt át kell alakítani, talán el is lehet hagyni, de a személyes találkozásra szükség van, így a legfontosabb, hogy az iskolai közösség minden tagja tudatában legyen a saját felelősségének és gondosan betartsa a helyben érvényes szabályokat. 
Vágólapra másolva!

Jövő héten kezdetét veszi a 2020-21-es tanév. A mostani kezdet abból a szempontból egyedi, hogy tavaly március közepe óta a koronavírus-járvány miatt nem volt hagyományos oktatás, a gyerekek csak digitálisan kommunikálhattak a tanáraikkal és társaikkal. A járvány még mindig tart, a védelmi intézkedéseket mindenkinek be kell tartani, a tanév azonban már hagyományos módon kezdődik.

- mondta Szakál Ferenc Pál az Origónak. A köznevelési szakértő szerint nagyon fontos, hogy ennek alapján minden intézmény átgondolja a lehetőségeit és megtalálja a számára legjobb megoldást.

Ezért általánosságban legjobb megoldást nehéz találni, de az intézkedési terv ajánlásait figyelembe véve fel lehet készülni - mondta a szakember.

Hagyományos módon kezdődik az új tanév Forrás: MTI/Komka Péter

Komplexitás

Szakál Ferenc Pál emlékeztetett arra, hogy a tanulók március 16-a óta, vagyis csaknem fél éve nem vettek részt hagyományos munkarendben folytatott oktatásban.

Az iskola nemcsak oktat, nemcsak a tananyag átadása a célja, de a tanítást is nagyon sokféle eszközzel, módszerrel teszi. A digitális munkarendnek is megvannak a maga hatékony módszerei, de sok lehetőség elmarad (közösségi programok, erdei iskola, tanulmányi kirándulás, projektek, témanapok, témahetek), amelyekre szükség van a nevelő-oktató munka komplexitásához - tette hozzá.

Sok előnye van a hagyományos oktatásnak Forrás: Polyák Attila - Origo

Fontos a személyes találkozás

A köznevelési szakember úgy véli, a személyes jelenlét révén sokkal több interakcióra van lehetőség, és sokkal több minőségi időt tudnak a tanulók egymással és az őket támogató, segítő felnőttekkel együtt tölteni.

Szakál Ferenc Pál Forrás: budapestedu.hu

Ugyanakkor a digitális munkarend olyan eszközökre és lehetőségekre irányította a figyelmünket, amelyeknek a használata a hagyományos munkarendben is igen hasznos lehet. Ma már a személyes oktatás is egyre inkább digitális, megfelelő egyensúllyal, az eszközöket, módszereket, lehetőségeket jól kihasználva tehát egy digitális elemekkel gazdagított személyes oktatás lehet a leginkább hasznos - zárta szavait Szakál Ferenc Pál.