Palkovics László: Magyarország felkészült a jövőre – A magyar kormány elfogadta az ország 2030-ig szóló MI stratégiáját

Palkovics László
Vágólapra másolva!
Holnap mutatják be Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját Debrecenben, ezzel kapcsolatban kérdeztük Palkovics László innovációs és technológiai minisztert. A tárca vezetője a stratégiában rejlő lehetőségek mellett kitért a már elért hazai eredményekre, valamint a stratégia jövőbeni hatásaira is.
Vágólapra másolva!

Miért van szüksége hazánknak saját mesterséges intelligencia stratégiára?

A digitalizáció mára a jólét egyik meghatározó tényezőjévé vált, így Magyarország elemi érdeke, hogy a lehető leghatékonyabb módon a maga javára fordítsa a benne rejlő lehetőségeket. Digitális szuverenitásunk megőrzéséhez és a globális versenyben való helytállásunkhoz előremutató tervekre van szükség. Ezért alkották meg a magyar szakemberek hazánk Mesterséges Intelligencia Stratégiáját, amely rögzíti, hogy a jövőben a mindennapjainkat alapjaiban megváltoztató technológiát miként használhatjuk a legoptimálisabban és a legeredményesebben. A stratégia célja, hogy Magyarország gazdasága és társadalma az elkövetkezendő tíz évben a jövő elvárásaihoz képes legyen maradéktalanul alkalmazkodni.

Mi a legfontosabb célkitűzések?

A növekedés lehetősége az adatok erejében és az adatokból kinyerhető információk mihamarabbi feldolgozásának lehetőségében van, melyet a mesterséges intelligencia (MI) segítségével foghatunk igazán hadra. Ennek megfelelően az adatgazdaság lendületes beindítása és az MI-alapú megoldások széleskörű elterjesztése óriási növekedési potenciált rejt magában. Ezeken a területeken joggal lehetünk büszkék az eddigi eredményeinkre. Az önvezetés, az ügyfélszolgálat-automatizáció, vagy akár az egészségügyi diagnosztika terén világszínvonalú magyar fejlesztések állnak már most is rendelkezésre. Ezekre az erősségekre építenünk kell, és közben ki kell jelölnünk a további csapásirányokat, ahol mi, magyarok a legjobb esélyekkel állhatjuk meg a helyünket a nemzetközi megmérettetésben. Olyan lehetőség van a kezünkben, amelyet nem vesztegethetünk el.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: Moricz Sabjan Simon

Hogyan profitálhat mindebből a munkaerőpiac?

A koronavírus-járvány – ahogyan szerte a világban – hazánkban is munkahelyek elvesztését eredményezte, a mesterséges intelligencia segítségével azonban sokkal nagyobb hozzáadott értéket teremtő, jobban fizető állásokat teremthetünk, amivel a magyar munkavállalók és családok megélhetéséhez, hosszú távon fenntartható jólétének megőrzéséhez egyaránt hozzájárulunk. A munkavállalók átfogó képzési programokkal jövőbiztos tudásra, a cégek versenyképes üzleti modellekre tehetnek szert – így mindenki nyertesen kerülhet ki a változásokból. Az algoritmusok térhódítása közben azonban sosem feledkezhetünk meg arról, hogy az első mindig is az ember lesz. Így miközben törekvéseinkkel a fejlődést ösztönözzük, az ember-gép együttélést következetes, erőskezű szabályozással szigorú etikai keretek között tartjuk.

Mit gondol, milyen hatásai lesznek a jövőben a mesterséges intelligenciának az emberek mindennapi életére?

A mesterséges intelligencia fejlesztése és alkalmazása a digitalizáció egyik meghatározó ága. Tisztán kell látnunk, hogy ez nem a filmekből ismert robotokról szól, hanem olyan programokról, algoritmusokról, amelyek az intelligenciánk egy-egy részét utánozva, kiterjesztve, már most is számos esetben támogatják az emberek életét a hétköznapokban. Hatását tekintve a mesterséges intelligenciát leginkább az áram használatának elterjedéséhez hasonlíthatnánk. Mára annyira szerves részévé vált az emberiség életének, hogy fel sem tűnik, hány eszközt hajt meg körülöttünk az elektromos áram: a közvilágítástól a biztonsági kamerákig, a fizetési rendszertől a mosógépünkig számtalan eszközünk működik árammal. Így lesz ez a mesterséges intelligenciával is: beépül a telefonunkba, az autónkba, segíti a munkavégzésünket, könnyebbé teszi az ügyintézést, úgymond „észrevétlenül" segíti életünket, hogy mi emberek, valóban a számunkra fontos dolgokkal foglalkozhassunk. Nem feledhetjük azonban, hogy több mint 130 éve, az 1881-es bemutatását követően, az áram elterjedése során is számos dologra kellett odafigyelnie az emberiségnek. Ki kellett építeni és meg kellett alkotni a biztonsági szabványokat, figyelni kellett arra is, hogy az áramellátásban az országunk ne legyen kiszolgáltatva más országoknak.

Hogyan látja, képesek leszünk élni a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel?

Mi magyarok jól tudtuk, hogy élnünk kell minden eséllyel, ami a kezünkben van, amit az árammal működtethető eszközök jelentettek a versenyképességben, a munkavégzés kényelmében, az életszínvonal emelésében. Elődeink példáját követve most sem tétlenkedhetünk. Tudjuk milyen lehetőséget kínál az emberiség számára a mesterséges intelligencia, és megfontoltan haladva, ügyelve a nemzetközi tapasztalatokra és versenyhelyzetre is, meg fogjuk tenni a kellő lépéseket. Mert nemzetünk fennmaradását is többek között annak a képességének köszönheti, hogy élni tud azokkal a lehetőségekkel, amelyekre szakértőink, szakembereink felfigyelnek.

Kimondhatjuk, hogy a mesterséges intelligencia fenekestül felforgatja majd az egész világot?

A mesterséges intelligencia elterjedése épp olyan változást hoz majd életünkbe, mint az áram világszintű „karrierje". Egy nagy különbség van csupán. Míg az elektromos áram elterjedésére, a lehetőségek kihasználására volt 140 évünk, a technológia gyorsulása miatt a mesterséges intelligencia alig 20 év alatt hoz majd ugyanekkora változást. Ezzel közösen, együtt kell szembenéznünk. Fel kell készülnünk arra, hogy hogyan állíthatjuk ezt a technológiát is a szolgálatunkba. Hogyan tehetjük eredményesebbé, sikeresebbé, akár kényelmesebbé is az emberi életet. Hogyan segíthetjük a mesterséges intelligenciával támogatott eszközök egyre széleskörűbb használatát a munkahelyeken. Hogyan fokozhatjuk általuk versenyképességünket és hogyan támaszkodhatunk minderre az olyan fontos harcok esetében, mint a vírus elleni küzdelem, a kimagasló egészségügy, vagy a kiváló oktatás elérése, a jólét növelése, a jó munkahelyek, az egészség, az oktatás és a digitális szuverenitásunk megőrzése. Meg kell teremtenünk annak lehetőségét, hogy az egyének és az ország egyaránt profitáljon a mesterséges intelligencia elterjedéséből, mely által ismét, nemzetközi színtéren is kivívhatjuk az elismerést és tiszteletet a magyarok iránt. Ezt a célt szolgálja a kormány által elfogadott Mesterséges Intelligencia Stratégia, ami hozzájárul ahhoz, hogy közös akarattal, együtt készüljünk fel a jövőre.