A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy idős férfi ellen, aki 2019 februárjában Kiskunfélegyházánál az M5-ös autópálya felhajtójánál tolatni kezdett a sztrádán, ami miatt halálos balesetet okozott.

A vádirat szerint az elkövetéskor 81 éves férfi 2019. február 5-én délután Kiskunfélegyháza lakott területén kívül vezetett egy autót, amiben a szintén idős felesége és a vádlott lánya utaztak. Nappali, jó látási viszonyok voltak, és a vádlott tévedésből felhajtott az M5-ös autópályára Szeged felé. 

A vádlott az autópályán a záróvonallal elválasztott gyorsítósávról a záróvonalon és a járműforgalom elől elzárt területen keresztül a forgalommal szemben megfordult, azaz balra kanyarodott az autópálya belső forgalmi sávjába. 

Az idős férfi – azért, hogy az autópályát elhagyja - 7,5-8,5 km/h sebességgel tolatni kezdett, ami során az autó elejének mintegy 120-125 km/h sebességgel nekiütközött egy vele szemben közlekedő gépkocsi. Az ütközés hatására a vádlott autója a gyorsító sávba, míg a másik gépkocsi a pályatesteket elválasztó szalagkorlát mellé sodródott. 

A balesetben a vádlott idős felesége – aki az autóban hátul, becsatolt biztonsági övvel utazott - olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A vádlott mellett szintén becsatolt biztonsági övvel utazott a vádlott lánya, aki – ugyanúgy, mint a balesetben részes másik jármű vezetője – 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azokat a KRESZ-szabályokat, melyek szerint tilos autópályán megfordulni.  A vádlott vezetői engedélyét a nyomozó hatóság még a helyszínen elvette.

A szabadlábon védekező, büntetlen előéletű idős férfit – akinek 1952 óta volt vezetői engedélye – a járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben.

A vádlott bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.