A nemzetközi katonai együttműködést gyakorolják a Brave Warrior hadgyakorlat során a Bakonyban. A szeptember eleje óta tartó, pénteken befejeződő gyakorlat a NATO-elvek szerinti minősítő gyakorlatra készíti fel a katonákat - hangzott el az MH Harckiképző Központ központi gyakorló- és lőtér Nullponti figyelőpontján tartott csütörtöki szakmai bemutatón.

Legoza Bálint ezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokhelyettese elmondta: a Brave Warrior 2020 hadgyakorlatban 1500 ember és 500 jármű, köztük gyalogsági harcjárművek, páncélozott szállító harcjárművek és harckocsik vesznek részt. 

Kattintson a képre, és galéria nyílik!

A Lynx gyalogsági harcjármű bemutatója a Veszprém megyei Hajmáskér közelében - Galéria!Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A magyarok mellett szlovák, román és amerikai katonák gyakorlatoznak.

Felkészülés a XXI. századi hadviselésre

A csütörtöki bemutató során a magyar katonák harcát követhették a jelenlévők, a gyakorlat célja az volt, hogy az ellenséget lassítsák, kedvező irányba tereljék és minél több veszteséget okozzanak számukra. 

Bemutatták a Lynx gyalogsági harcjárművet,  amely egészségügyi, parancsnoki és felderítő változatúvá építhető át.

A gyakorlat során megfigyelhetők voltak a digitális katonaprogram eddigi eredményei is, melynek célja a haderő felkészítése a 21. századi hadviselésre. A program lényege, hogy informatikai és elektrooptikai eszközök használatával gyors és pontos információáramlást tesz lehetővé.