Újabb eset derült ki, amikor lelövéssel fenyegette alkalmazottait a baloldali antiszemita jelölt

Bíró László, jobbikos képviselő
Budapest, 2020. január 29. Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tart a tokaji borokkal kapcsolatban Budapesten, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt 2020. január 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nyilvánosság elé álltak azok a varrónők, akiket Bíró László fizetés helyett megfenyegetett. Az alkalmazottak elmondták, hogy telefonon közösen felhívták a baloldal országgyűlési képviselőjelöltjét, aki azt mondta: ha még egyszer megkeresik, lelövi őket. Korábban arról beszéltek egykori dolgozók, hogy Bíró egyszer személyesen, a varroda közepére állva is megfenyegette őket - tehát legalább két alkalomról tudunk már, amikor az antiszemita baloldali jelölt lelövéssel fenyegetőzött. Bíró egyébként strómanoknak játszotta át egyik cégét, hogy ne kelljen kifizetni a dolgozókat. Az ellenzék jelöltjének egykori vállalkozását omladozó, romos házakból felügyelték. A baloldal egyébként egységesen sorakozott fel a korábban judapestező, és a zsidókat tetűcsúzdásoknak nevező antiszemita jelölt mellett. A zsidó egyházi vezetők, és több más baloldali közéleti személyiség is mélyen elítélte Bíró szavait, és felszólították a baloldali pártokat, hogy mondják fel a választási szövetséget. 
Vágólapra másolva!

Nyilvánosság elé álltak azok a varrónők, akiket Bíró László fizetés helyett megfenyegetett. A nevüket és arcukat a Hír TV kamerája előtt vállaló alkalmazottak azt mondták, hogy telefonon közösen felhívták a baloldal képviselőjelöltjét, aki azt mondta: ha még egyszer megkeresik, lelövi őket.

A varrónők munkabérüket sem kapták meg Bíró Lászlótól. Nem ez az első eset, hogy a szerencsi összellenzéki jelöltről kiderül, hogy fizetség helyett fegyverrel fenyegette egykori alkalmazottjait.

Néhány hete a Hír TV Informátor című műsorának szerkesztőségét kereste fel néhány egykori munkavállaló.

Akkor az egykori dolgozók - még név nélkül - vallottak arról, hogy Bíró László nemcsak antiszemita nézeteiről ismert, hanem arról is, hogy a munkavállalók bérét nem mindig szereti kifizetni, sőt az sem véletlen, hogy senki nem vállalta a felismerhetőséget, hiszen az egykori beosztottakat puskával is megfenyegette már, a varroda közepére kiállva.

Strómanok

Mint arról korábban beszámoltunk, strómanoknak játszotta át egyik cégét Bíró, hogy ne kelljen kifizetni a dolgozókat. Az ellenzék jelöltjének egykori vállalkozását omladozó, romos házakból felügyelték. Közben a cég 50 millió forintos állami foglalkoztatási támogatást is kapott.

A nyilvános céges adattárból könnyen kideríthető, hogy számos cég tartozik Bíró Lászlóhoz. Ezek között vannak olyanok, amelyek felszámolással vagy kényszertörléssel szűntek meg. A Hír TV-nek nyilatkozó emberek a Hegyalja Mix Szociális Szövetkezetnél dolgoztak Csernelyen. A Borsod megyei kis településen 1972-től működött varroda, az évek során többféle vállalati, vállalkozási formában, 2014-től a Bíró László vezette szociális szövetkezet vette át az azóta már nem üzemelő varroda irányítását.

Bíró a céget 2016-ban átjátszotta egy Móczár János nevű személynek, akinek a nevén még kilenc kényszertörlés alatt lévő cég van.

A nyilvános adatok szerint a szövetkezet nem a Borsod megyei településre volt bejelentve, hanem egy XV. kerületi budapesti házba.

Egy tápiószecsői romos épületbe van bejelentve a már kényszer törölt szövetkezet felügyelőbizottságának egyik tagja. 2016-ban azaz már Móczár vezetése alatt jegyezték be. Ám a felügyelőbizottságnak van még egy tagja, aki a cégadatok szerint Nagykátán lakik.

A nőt szintén akkor jegyezték be, amikor már Bíró átjátszotta a céget Móczárnak.

A szövetkezet ellen egyébként 2017-ben rendeltek el végrehajtást.

"Ezt már nem kellene vállalni"

Identitáspolitikai értelemben elfogadhatatlan, hogy a baloldal politikai szövetségre lépett a rasszizmussal" - nyilatkozta az Origónak Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, aki nemrég határozott írásban ítélte el azt, hogy a baloldali pártok a tiszaújvárosi-szerencsi választókerületben az antiszemita kijelentésekről ismertté vált Bíró Lászlót támogatják.

A Jobbik "politikai áruja" a rasszizmus volt, a párt ezzel kerül be a hazai politikai piacra - mondta Gerő András. Éppen ezért szerinte nem kérdéses, hogy a jobbikos politikusoktól elő fognak kerülni újabb és újabb rasszista megnyilvánulások.

- mondta a történész. "Ha meg akarják menteni az arcukat - arcuk alatt értem az identitásukat -, akkor a Jobbikkal való együttműködést fel kell mondani" - tette hozzá. Úgy látja ugyanakkor: ez nem fog megtörténni, mivel "az ellenzéki koalíciót nem az elvek tartják össze, hanem a kormány gyűlölete".

Bíró Lászlóról nagyon furcsa ügyek derültek ki Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arra a kérdésünkre, hogy a baloldal számára hosszú távon mennyire, milyen mértékben lehet káros a rasszista Jobbikkal való együttműködés, úgy válaszolt, hogy "egyértelműen az. "Azt gondolom, hogy a politikában a legfontosabb az identitás, az önazonosság. Ha egy politikai párt ezt elveszti, akkor többet nem lesz magja. Ha pedig nem lesz magja, akkor nem lehet azonosítani, hogy ki is ő valójában."

A Habsburg Történeti Intézet igazgatója egy ellenpéldával is élt: szerinte tragédiát jelentene a kormánypártokra és szavazóbázisukra nézve, ha a Fidesz összeállna az MSZP-vel. "A kormánypártoknak az egyik legfontosabb identitáselemük az antikommunizmus. Gondolja el azt a helyzetet, amikor feladják ezt az identitáselemet, és összeállnak mondjuk a szocialistákkal. Szerintem minden szempontból tragédia lenne számukra. Nem ismernék meg a szavazók, hogy kik is ők, mit képviselnek" - mondta.

Gerő András mellett több baloldali véleményformáló is bírálta a baloldalt Bíró László indításáért, köztük Tamás Gáspár Miklós filozófus, Somogyi Zoltán politikai elemző és Böcskei Balázs politológus is.

Hiába antiszemita, támogatják

Mint ismert, a tiszaújvárosi-szerencsi időközi választáson a Párbeszéd, az MSZP, a DK, a Momentum és az LMP jelöltjeként induló Bíró László korábban több alkalommal is antiszemita megjegyzéseket tett.

Az országos botrány, és a baloldali értelmiségi körből érkező kritikák ellenére a baloldal nem állt ki az antiszemita jelölt mögül. Sőt, Kunhalmi Ágnes, az MSZP újdonsült társelnöke videóüzenetben támogatta a jobbikos politikus kampányát, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester szintén így tett, és Fekete-Győr András Momentum-elnök is arra buzdította pártja támogatóit, hogy szavazzanak Bíróra.

Furcsa cégügyei is voltak Bírónak Forrás: Magyar Nemzet

Egyetértés alakult ki: Bíró Lászlónak nincsen helye a törvényhozásban

Heisler András után több más zsidó vezető is éles kritikával illette a jobbikos Bíró Lászlót, a baloldal közös képviselőjelöltjét annak antiszemita és rasszista megnyilvánulásai miatt. Róna Tamás főrabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke, valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség egyik alapítója, vezetője arról beszélt, hogy a korábban rendszeresen kirekesztő kijelentéseket tevő Bírót támogató pártok akaratlanul is legitimálják az antiszemitizmust – írta korábban a Magyar Nemzet.

Egy politikusnak, aki közösség- és véleményformáló szerepet tölt be, a ráruházott felelősségénél fogva kétszeresen is figyelnie kell minden szóra, amit mond, vagy amit leír. Aki pedig olyan kijelentést tesz, amellyel megbélyegez bizonyos embercsoportokat – különösen, ha több alkalommal is így tesz –, annak nem szabad ellátnia véleményformáló feladatkört – jelentette ki Róna Tamás főrabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke.

Róna Tamás hangsúlyozta

a törvényozásban nincs helye olyasvalakinek, aki képes ilyen meggondolatlan kijelentésekre ragadtatni magát.