Nem támogatja magyar kormány az Európai Bizottság szerdán bemutatott migrációs csomagját, mert az arra kényszerítheti Magyarországot, hogy menedékkérőket fogadjon be - mondta Orbán Viktor a Reutersnek adott interjújában. A magyar kormányfő szerint a Brexit bátor lépés volt, de mi nem ezt az utat követjük, az amerikai elnökválasztás kapcsán pedig azt mondta, hogy szerinte Donald Trump fog nyerni, akivel kivételesen jó a kapcsolata.

Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, az ugyanis arra kényszerítheti Magyarországot, hogy menedékérőket fogadjon be - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában pénteken.

Orbán Viktor magyar (b2), Andrej Babis cseh (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) találkozója az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel Brüsszelben szeptember 24-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő kijelentette, a javaslat szerint az unió déli államaiba - főként az Olaszországba vagy a Görögországba - érkező, uniós tartózkodásra nem jogosultak visszaküldésének rendszere olyan kötelezettségé válhat, hogy Magyarországnak migránsokat kell befogadnia.

Budapest nem fog beleegyezni semmi olyanba, ami oda vezethet, hogy kötelező legyen számára a Közel-Keletről vagy az Afrikából érkező emberek befogadása - emelte ki.

– Ez nagyon problematikus pont. Ez nem más, mint az áttelepítés átnevezése. És mi továbbra is elutasítjuk az áttelepítést. Ez a pont elfogadhatatlan a magyar emberek számára – húzta alá a kormányfő, és fontosnak nevezte azt is, hogy az érkezők menedékkérelmeit az EU területén kívül kellene elbírálni.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az ördög a részletekben rejlik, és jó hírnek nevezte, hogy már "ledőltek bizonyos tabuk", például azzal kapcsolatosan, hogy erősebb hangsúly került az elutasított kérelmezők kitoloncolására.

Magyarország nagyon szigorú annak tekintetében, hogy nem szeretne párhuzamos társadalmat, nyitott társadalmat vagy vegyes kultúrát - szögezte le.

"Nem gondoljuk, hogy a muszlim és a keresztény társadalom keveréke békés és biztonságos lehet, hogy jó életet biztosíthat az emberek számára" - mondta.

A Brexit a britek bátor döntése

A Brexit kapcsán a kormányfő úgy fogalmazott, hogy bátor döntés volt az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból, de Magyarország nem fogja ezt az utat követni.

Orbán Viktor szerint az EU csakis magát okolhatja a Brexit-népszavazás eredményéért, ugyanis nem bánt megfelelően a szigetországgal.

Orbán Viktor szerint a Brexit bátor lépés voltForrás: AFP/POOL/Olivier Hoslet

– A Brexit a brit nép bátor döntése, miszerint maga akar dönteni a sorsáról (...) A britek nagyságának bizonyítékaként tekintünk erre – fogalmazott.

Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt az utat kövessük – mondta Orbán, hozzátéve, Magyarország túl szorosan integrálódott ehhez gazdaságilag az EU-ba.

Aláhúzta, hogy az Európai Unió támogatottsága a számos vitás kérdés, például a migráció vagy a jogállamiság ügye ellenére is rendkívül magas Magyarországon.

Trump győzni fog!

A magyar miniszterelnök a november 3-ai amerikai elnökválasztás kapcsán kifejtette, hogy meggyőződése szerint azt Donald Trump fogja megnyerni.

Kivételesen jó a kapcsolatunk Trumppal – mondta Orbán Viktor, majd kérdésre válaszolva rámutatott, ha mégis a demokrata párti Joe Biden nyer végül, akkor valószínűleg "alacsonyabb lesz a nyitottság, a szívélyesség, a kölcsönös segítség szintje".

Donald Trump amerikai elnök (b) és vendége, Orbán Viktor miniszterelnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében, ahol a magyar kormányfő beírt az emlékkönyvbe 2019. május 13-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Trump győzni fog – fogalmazott.

Kiemelte, hogy Trump győzelme esetén az Európai Uniónak normalizálnia kell a kereskedelmi kapcsolatait az Egyesült Államokkal, illetve rendeznie kell az amerikai csapatok hosszú távú európai állomásozásának kérdését.

Hozzátette, az amerikai elnök újraválasztása jó hírt jelentene azok számára, akik tagállamok közösségeként, nem az intézmények köré épült, centralizált blokként tekintenek az EU-ra.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az EU-nak vissza kellene vonnia az Oroszországot sújtó szankcióit. Mint mondta, a kormány annak sem látja értelmét, hogy újabb korlátozásokat vessenek ki Alekszej Navalnij megmérgezett orosz ellenzéki politikus ügyével összefüggésben, de ha a közösség ezt kezdeményezi, akkor kész megfontolni.

"Oroszországgal kapcsolatban nagyon, nagyon keménynek kellene lennünk katonai téren, s nagyon együttműködőnek a kereskedelemben. De ehelyett nagyon gyengék vagyunk katonailag, és nagyon kemények kereskedelmileg" - emelte ki, rámutatva, Európának komoly hadsereggel kell rendelkeznie, ha egyenrangú kapcsolatot akar Oroszországgal.

Úgy vélekedett, hogy az EU nem kényszerítheti a Fehéroroszország elleni büntetőintézkedések elfogadására az azokat egyéb okokból eddig blokkoló Ciprust, tovább kell tárgyalni az ügyben.

Ha vannak beruházások vannak mukahelyek is

Arra a kérdésre, hogyan próbálná fellendíteni a magyar gazdaságot a koronavírus járvány után a kormányfő azt válaszolta, hogy a beruházások növelésével és az adók csökkentésével kívánja elérni.

Beruházás, beruházás, beruházás, adócsökkentés és beruházás – fogalmazott a kormányfő.

koronavírus, járvány, vírus, pénzváltó, árfolyam, euró, forint, Budapest, maszk, járókelő, gazdaságFotó: Csudai Sándor - Origo

Mint mondta a beruházásokra összpontosítunk, mert ha vannak beruházások, akkor vannak munkahelyek is.

A munkahely-támogatási programmal összefüggésben Orbán Viktor azt mondta: ha van arra indok, akkor a kormány meghosszabbítja a programot, de most mindenekelőtt a beruházásokra összpontosít.

A forint árfolyamára vonatkozó kérdésre válaszolva azt közölte: ez a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartozik. "Ha megnézzük az elmúlt évek magyar gazdaságának adatait, csodálatosak, és ez részben a nemzeti banknak köszönhető. A tények bizalmat keltenek" - húzta alá Orbán Viktor.