A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) munkavállalóinak sztrájkköveteléseivel kapcsolatban közleményt adott ki az egyetem. 

Az SZFE sztrájkbizottsága 2020. szeptember 29-én két követelést támasztott a munkáltatóval szemben, miszerint a munkáltató biztosítson 10%-os bérfejlesztést, illetve garantálja az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását - írják a közleményben.

Az SZFE mai napon hivatalba lépett vezetése – az Egyetem fenntartójának támogatásával – a sztrájkbizottság követeléseit meghaladó, átlagos 15%-os bérfejlesztést tart indokoltnak 2021. január 1-től. A munkarend változatlanságára vonatkozó követelést az SZFE vezetése elfogadja. Tekintettel arra, hogy a kilátásba helyezett dolgozói bérfejlesztés az SZFE sztrájkbizottsága által megfogalmazott követeléseket jelentősen meghaladja, illetve a munkarendre vonatkozó követelés is meghallgatásra talált, ezért az SZFE vezetése a fenti követelések vonatkozásában a sztrájkbizottsággal a tárgyalást lezártnak tekinti, és megkéri a sztrájkban részt vevőket, hogy folytassák a munkát - közölték.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem bejárata a Vas utcábanFotó: Szabó Gábor - Origo

Amennyiben a sztrájkbizottság ennek ellenére a sztrájk folytatása mellett döntene, úgy az SZFE vezetése semmisnek tekinti fenti ajánlatát. Az SZFE új vezetése és fenntartó kuratóriuma továbbra is a párbeszédet tartja az SZFE körül kialakult helyzet rendezése egyetlen lehetséges módjának, és kész az azonnali konzultációra a megoldás érdekében - zárul az egyetemi közlemény.