Varga Judit: Jogállamisági garanciákra van szükség az interneten is

Varga Judit, Magyarország Igazságügyi minisztere, 2020.02.10., Budapest
Varga Judit, Magyarország Igazságügyi minisztere. 2020.02.10 Budapest Fotó: Csudai Sandor - Origo
Vágólapra másolva!
Azt vizsgáljuk, hogy miként érvényesül a jog az interneten, például a fogyasztók vagy a gyermekek védelme, a kérdés az, hogy adottak-e a technológiai óriásvállalatokkal szemben az offline világban "megszokott" jogállamisági garanciák, vagy létre lehet-e hozni azokat – minderről Varga Judit igazságügyi miniszter beszélt az Antall József Tudásközpont által ötödszörre megrendezett think.BDPST elnevezésű innovációs fórumon. A rendezvénynek az Origo a médiapartnere, a beszélgetés moderátora pedig Kovács András, az Origo munkatársa volt.  
Vágólapra másolva!

A Digitális Szabadság Bizottságot nem azért hozta létre tavasszal a kormány, hogy cenzúrázza a Facebookot, hanem hogy a jogállamisági garanciákat vizsgálja az interneten - mondta az igazságügyi miniszter egy pénteki budapesti, online is közvetített konferencián. Varga Judit az Antall József Tudásközpont által ötödszörre megrendezett think.BDPST elnevezésű innovációs fórumon szólalt fel.

Varga Judit: Ezek a cégek nem feltétlenül kötődnek országhatárokhoz (korábbi felvétel) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Közölte: azt vizsgálják, hogy miként érvényesül a jog az interneten, például a fogyasztók vagy a gyermekek védelme.

Amikor ugyanis az állampolgároknak gondjuk akad az online térben, egyáltalán nem biztos, hogy be tudnak menni egy hivatalba orvosolni a problémát, ezek a cégek nem feltétlenül kötődnek országhatárokhoz - mutatott rá a miniszter.