Jogerősen is pert nyert a Klubrádió ellen a médiahatóság

klubrádió rádió stúdió
Vágólapra másolva!
A médiatanács a napokban kapta kézhez azt a bírósági ítéletet, amely szerint szeptember 24-én jogerősen is megnyerte a Klubrádióval szemben a pert, amelyet a rádió még 2015-ben indított közel 1,2 milliárd forint kártérítésért. Trinn Gábor ügyvéd arról beszélt az Origónak, hogy a rádió azzal, hogy az elmaradt bevételeit kizárólagosan az ideiglenességgel magyarázta, saját magát hozta nehéz helyzetbe.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék – megismételt eljárásban – hozott döntését, amely a Klubrádió keresetét első fokon teljes egészében elutasította.

– fejtették ki.

Nem pótolták a hiányosságokat

A médiatanács megjegyezte, a jogerős ítélet külön is kiemeli, hogy bár a bíróságot nem terhelte kitanítási kötelezettség, azonban a Fővárosi Törvényszék számos alkalommal felhívta a Klubrádió figyelmét arra, hogy a keresetében megjelölt számítási metodika már a kiinduló pontjában is hibás, a Klubrádió azonban még a bírósági figyelmeztetés után sem pótolta az alapvető hiányosságokat.

– közölte a testület, hozzátéve, a Klubrádió a kártérítési igényét továbbá arra alapozta, hogy az üggyel kapcsolatos sajtónyilatkozatok sértették a jó hírnevét.

Pernyertesség

A médiatanács felelevenítette azt is, az ügyben először 2016-ban született részítélet, amelyben a bíróság 103 millió forint médiaszolgáltatási díj visszafizetésére kötelezte a médiatanácsot, továbbá nem vagyoni kárként 1,7 millió forintot ítélt meg a Klubrádió javára. Ezen összegeket az NMHH természetesen határidőn belül megfizette a Klubrádió részére, így a Klubrádió 2011 és 2021 között – a magyar rádiós piacon egyedüliként – médiaszolgáltatási díj megfizetése nélkül használhatta a rádiós frekvenciát.

A testület tájékoztatása alapján az 1,2 milliárd forint elmaradt vagyoni előny tekintetében a médiatanács pernyertes lett, de a másodfokú bíróság új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot, és további bizonyítást rendelt el.

Ennek a megismételt eljárásnak az eredményét hagyta helyben a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 24-ei ítéletével, amelyben a Klubrádió keresetének teljes elutasítása mellett a médiatanács javára összesen közel harmincmillió forint perköltség megfizetésére is kötelezte a rádiót – tették hozzá.

Pert vesztett jogerősen is a Klubrádió Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Folyamatosan csökkent a rádió bevétele

- minderről már Trinn Gábor ügyvéd beszélt az Origónak. Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy
a Klubrádió a beadványában arra hivatkozott, hogy az ideiglenesség miatt nem jutottak ekkora bevételhez, azonban a keresetük több ponton ellentmondásos állításokat tartalmazott.

Arra hivatkoztak, kizárólag az ideiglenes sugárzási állapot miatt estek el jelentős bevételektől, azonban már 2008-2010 között is évente 200-200 millió forinttal csökkent az árbevétele a rádiónak. Ráadásul a 2008-as gazdasági válságot követően alapvetően átalakult a rádiós hirdetési piac, ami gyakorlatilag az összes hazai frekvenciát negatívan érintette - mondta Trinn Gábor. 2008 óta folyamatosan csökkent a rádió árbevétele.

Az ügyvéd szerint azzal, hogy a Klubrádió az elmaradt bevételeit kizárólagosan az ideiglenességgel magyarázta, saját magát hozta nehéz helyzetbe. Ez akkor vált világossá, amikor a rádió által indítványozott, kirendelt médiapiaci szakértő mondta el a bíróság előtt, hogy a bevételek csökkenését nagymértékben meghatározhatta a megváltozó piaci környezet, például a legnagyobb hirdetők elmaradása.

Az ügyvéd szerint a bíróság végül is azért döntött így, hogy elutasítja a keresetet, hiszen a kártérítés két alapvető feltételét a felperes nem tudta bizonyítani.