Bajkai István: Gyurcsány az ellenzéki összefogás vezetője

Vágólapra másolva!
Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának alelnöke a bizottsági munkáról beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában, de szóba került még a vasárnapi időközi országgyűlési választás tapasztalatai
Vágólapra másolva!

A képviselő a Törvényalkotási Bizottság munkájáról beszélt, megemlítve, hogy valóban sok a munka, de azt is hozzátette, hogy ez a feladatuk, ezért küldték őket a Parlamentbe a választók. A munka jellegét tekintve azt is elmondta Bajkai István, ahhoz, hogy egy jogszabályt az Országgyűlés elfogadjon, szükséges egy előkészítő, kodifikációs munka. Itt nem csak arról van szó, hogy kitűznek egy célt és ahhoz alkotnak egy jogszabályt, hanem meg kell nézni azt is, miként illeszkedik ez az egész jogszabályi struktúrába, a jogrendbe, hogyan illeszkedik az Alaptörvényhez és más jogszabályokhoz, azaz összhangban kell állnia minden mással, de figyelemmel kell lenni a jogszabályok hierarchiájára is. Végezetül az is fontos, hogy az elfogadandó jogszabály képes-e betölteni azt a célt, amire megalkották, ezért is fontos minden esetben azt is megvizsgálni, milyen hatásai vannak egy jogszabálynak.

A politikus a vasárnapi időközi országgyűlési választás kampányában tevékenyen közreműködött, az itt elvégzett munka kapcsán azt emelte ki, amikor választásról van szó, kampányról, akkor minden jelöltnek a maximumot kell nyújtani, hiszen ezt várják el tőle a választók. A kampányban az emberekkel kell találkozni, programot kell ismertetni, ez sok munkát jelent. Arra a kérdésre, hogy egy adott pártnak vannak-e olyan körzetei, ahol biztos abban, hogy ott nem képes nyerni, ezért inkább máshová csoportosítja át az erőforrásokat, a képviselő úgy felelt, ilyen valójában nem létezik. Nem lehet megtenni, a választók miatt, nem lehet rossz példával előállni ezzel, de azt is figyelembe kell venni, hogy az elérhető szavazatmennyiség később a listás helyek elosztásánál fontos lehet. Ez azt jelenti, hogy minden jelöltnek a legnagyobb komolysággal és erővel kell küzdeni a sikerért.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.