A magyar egészségügy európai viszonylatban is jól állja a sarat, ezért is döntött a kormány a béremelésről

A Szent Imre Kórházban fertőtlenítik az orvos védőruháját, miután kijött a koronavírusos beteg izolált kórterméből.
Vágólapra másolva!
A magyar egészségügy európai viszonylatban is jól állja a sarat, ezért is döntött a kormány az ápolói és orvosi béremelésről, minden egészségügyben dolgozó soha nem látott fizetésemelést kap ebben a ciklusban - minderről Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese beszélt napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben. A parlamentben szó volt még a baloldali álhírgyártásról, valamint az erzsébetvárosi DK-s képviselő áramlopási ügyéről is. 
Vágólapra másolva!

Nehéz időszak elé nézünk, az életünket a járvány elleni védekezés határozza meg - mondta Halász János napirend előtti felszólalásában. A Fidesz frakcióvezető-helyettese közölte, hogy a magyar egészségügy európai viszonylatban is jól állja a sarat, ezért is döntött a kormány az ápolói és orvosi béremelésről.

A védekezés a terv szerint zajlik - mondta Halász. Magyarországon harmadannyian halnak meg, mint az uniós átlag - tette hozzá. A járvány kitörésekor még olyan országokban is félretették az ellentéteket, ahol hosszú hónapok óta kormányválság volt, de ehhez képest itthon a baloldal nem segít Magyarországon. Halász felidézte, hogy a baloldal kamuvideókat gyártott, és álhíreket terjesztett. A baloldalt arra kérte, ha segíteni nem tudja, akkor legalább ne akadályozza a védekezést.

A Szent Imre Kórházban fertőtlenítik az orvos védőruháját, miután kijött a koronavírusos beteg izolált kórterméből. fotó: Talán Csaba

Rétvári Bence válaszában azt mondta, hogy a baloldal ma is azt indítványozta, hogy azonnal álljon le az élet Magyarországon.

A nemzeti konzultáció eredménye is azt mutatja, hogy az emberek azt akarják, hogy ne álljon le az élet az országban

- tette hozzá az Emmi államtitkára. Szólt arról is, hogy a baloldal azt is támadja, hogy a védelmi intézkedések megszegőivel szemben ne legyenek szigorú szankciók. A baloldali álhírek azért veszélyesek, mert a járvány elleni védekezést veszélyeztetik - mondta Rétvári.

Halász János, a Fidesz képviselője a soha nem látott egészségügyi béremelésről beszélt Fotó: Shutterstock

A családokat támogatja a KDNP

Az ország sikeresen védekezett a járvány első hullámában, miközben a baloldalra nem lehetett számítani a védekezésben - mondta napirend előtt Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

- tette hozzá. Valamennyi magyar állampolgárra szükség van a sikeres védekezéshez - fejtette ki Simicskó. Szólt arról is, hogy Magyarország erős, és le fogja győzni a válságot. A KDNP külön üdvözölte az otthonteremtési támogatások bővülését.

Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában azt mondta, hogy a kormány célja, hogy minél több segítséget adjon a családoknak a gyermekvállaláshoz. Több ezermilliárd forinttal segítette a családokat a kormány 2010 óta, bevezették a csokot, bővítették a gyest, bevezették a babaváró támogatást. Jövő januártól pedig bevezetik az 5 százalékos kedvezményes áfakulcsot az új építésű lakások esetében, valamint illetékmentes lesz az új és használt lakások vásárlása a csokot felvevők esetében.

Simicskó István: Magyarország erős, és le fogja győzni a válságot Fotó: Csudai Sándor - Origo

Felkészült az ország

100 millió maszk, 95 millió gumikesztyű, és több mint 11 ezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre a második hullám során - így reagált Rétvári Bence Lukács László György (Jobbik) felszólalására. A tények cáfolják azt a megjegyzését, miszerint a nyugati országok jobban védekeznének, mint Magyarország. Olaszországban már szállodákba helyezték át a betegeket - mondta az Emmi államtitkára.

Rétvári Bence elmondta, hogyha körbenézne más országokban, akkor nem beszélne összevissza, és inkább elismeréssel beszélne a védekezésben részt vevőkről.

Működik az egyetemi modellváltás

Ember legyen a talpán, aki követni tudja, hogy a baloldali pártok hány népszavazást kezdeményeznek, de ezzel a baloldali pártok egymással vannak versenyben - így reagált Dömötör Csaba Tóth Bertalan (MSZP) felszólalására. Amikor Önök kritizálják az egészségügyi döntéseket, akkor nem a kormányt, hanem a védekezésben részt vevőket támadják - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Kijelentette, hogy

mind az ápolói, mind az orvosi ágazatban soha nem látott béremelések voltak, és lesznek is.

Ha védeni szeretnék a közpénzeket, akkor ne indítsanak áramtolvajokat - idézte fel Dömötör Csaba az erzsébetvárosi Borka-Szász Tamás esetét.

Nyugodjunk meg, és tényszerűen nézzük meg, mi is történik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, nincsen szó semmilyen erőszakról - így reagált Bodó Sándor Arató Gergely (DK) felszólalására.

A modellváltás jó néhány egyetemen működik, gyors és rugalmas reagálás kell a változásokra

- mondta az ITM parlamenti államtitkára. Egy modern színművészeti egyetemre szükség van, amely a vállalati szféra felé is nyitott - tette hozzá. A tárgyalóasztalnál kell megoldást találni a kialakult helyzetre.

Sokkal több jut otthonápolásra

Jó lett volna, ha megkérdezi politikai szövetségesétől, Gyurcsány Ferenctől, hogy nem elvenni kellett volna a nyugdíjasoktól a korábbi kormányzásuk alatt, hanem inkább biztosítani a forrásukat számukra - így reagált Rétvári Bence Ungár Péter (LMP) felszólalására. Az Emmi államtitkára szólt arról is, hogy pont a baloldal volt az, aki nem szavazta meg az otthonápolási díjat.

Míg a Gyurcsány-kormány 15 milliárdot, addig a mostani 55 milliárd forintot költ az otthonápolásra

- tette hozzá. Ráadásul Önök a korábbi szisztéma visszahozását szeretnék elérni - hívta fel a figyelmet Rétvári.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára alaposan szétszedte a Párbeszéd alapjövedelem-ötletét Forrás: MTI/Kovács Tamás

Finnországban csúfosan megbukott az alapjövedelem

Szabó Tímea (Párbeszéd) napirend előtt ismételten az alapjövedelem bevezetése mellett kampányolt. Dömötör Csaba válaszában azt mondta, ha szeretnék bevezetni az alapjövedelmet, akkor menjenek el Finnországba, ahol csúfosan megbukott ez a program. Amit Önök is nagyon jól tudnak, a vírus ellen nincs oltás, ezért sajnos erőteljesen nő a fertőzöttek száma, és a halálos áldozatok - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Egyetlen halálos áldozat is sok, de ha százezer főre nézzük az itthoni halálozásokat, akkor Belgiumban kilencszer többen haltak meg - tette hozzá.

- mondta Dömötör Csaba. Szólt arról is, hogy a baloldal azt terjeszti, hogy növekedni fognak a törlesztőrészletek, miközben erről szó sincsen a moratórium miatt - tette hozzá.