Testületi ülést tartott az erzsébetvárosi önkormányzat, amely a várakozásoknak megfelelően feszült légkörben zajlott. A feszültség oka az, hogy a testület DK-s képviselője, a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság elnöke, Borka-Szász Tamás kénytelen volt lemondani minden tisztségéről, miután tetten érték áramlopás közben. Az ülésen részt vevő Niedermüller Pétert arról kérdeztük, hogy járt-e az utóbbi időben a lopáson ért képviselőtársa irodájában. Abban az esetben ugyanis, ha járt a Borka-Szász által használt hivatali helyiségben, akkor tudnia kellett a lopásról. A polgármester hallgatásba burkolózott, elmenekült a kérdések elől. Ami nem meglepő: egy birtokunkba került felvétel ugyanis azt bizonyítja, hogy a lopásra és bitcoin bányászatra használt gépet képtelenség nem észrevenni. 

A szerdai testületi ülés után mindössze annyit szerettünk volna megtudni Niedermüller Pétertől, hogy járt-e az utóbbi időben Borka-Szász Tamás irodájában. Niedermüller Péter a nyomozás érdekeire hivatkozva tagadta meg a válaszadást - ami megmosolyogtatóan leleplező. 

Ha ugyanis nem járt, akkor egy nemleges válasszal semmilyen formában nem akadályozná a nyomozást, ha viszont igen, akkor az igen válasszal még segíti is: saját maga ellen szolgáltatna bizonyítékot. Vagyis a polgármester válaszának csak akkor van értelme, ha tudott Borka-Szász lopási ügyéről. 

Persze azt valószínűleg még a párt szimpatizánsai sem hinnék el, hogy Niedermüller nem járt Borka-Szász irodájában. Meglehetősen életszerűtlennek tűnik ugyanis az, hogy a kerület polgármestere egy éven keresztül nem lép be a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság elnökének irodájába, aki nem mellesleg pártja, a DK kerületi frakcióvezetője is. 

Biztosra vehető, hogy a lopás színhelyéül szolgáló hivatali helyiségben gyakran megfordultak a kerületet vezető politikai csoportosulás tagjai, a polgármestertől a DK-s parlamenti képviselőig bezárólag. 

 

Niedermüller Péter sietve távozott az ülésrőlFotó: Csudai Sándor - Origo

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros fideszes önkormányzati képviselője az Origo érdeklődésére elmondta, hogy az ülésen kérdést tettek fel a polgármesternek a lopási üggyel kapcsolatban, azonban a Fidesz kérdéseit éppúgy elhárította Niedermüller, mint a sajtóét. Vattamány Zsolt tavaly októberig vezette a belvárosi kerületet, így tapasztalataira támaszkodva állítja, hogy közvetlen munkakapcsolatban levő, egy pártban politizáló képviselők gyakran egyeztetnek, tartanak megbeszéléseket egymás irodáiban. Teljesen elképzelhetetlen, hogy egy magas beosztásban dolgozó képviselő hivatali helyiségét hónapokon keresztül elkerülte minden kollégája.

Az ülésen részt vettek az erzsébetvárosi Fidelitas tagjai is, akik egy figyelemfelkeltő akcióval lepték meg a testületi ülés résztvevőit. Elektromos hosszabbítókat adtak át a kerületet vezető képviselőknek, illetve egy "bitcoin-mix" névre keresztelt zeneművet is lejátszottak. Niedermüller Péter, aki időnként meglehetősen lekezelő stílusban vezeti a tanácsüléseket, ezúttal nagyon zavarban érezte magát. 

És végül megmutatjuk a birtokunkba került felvételt. Ezen a videón az a gép látható működés közben, amelyet Borka-Szász Tamás használt bitcoin bányászatra az irodájában, és amelyhez az áramot lopta. Döntsék el az olvasók, hogy Niedermüller Péter és Oláh Lajos, illetve a DK-val együttműködő pártok képviselői igazat mondanak akkor, amikor azt állítják, hogy nem tudtak Borka illegális tevékenységéről. Előfordulhat, hogy nem vették észre azt, hogy a sarokban hangosan zúg egy gép, ami ontja magából a forróságot?