Az ágyak 47 százaléka a kórházakban üres, mindenki számára biztosított a legmagasabb szintű orvosi ellátás - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Szólt arról is, hogy a kormány úgy döntött, hogy a SZÉP-kártyával kapcsolatban ez évre hozott szabályokat kiterjeszti a jövő évre, a cél, hogy ne álljon le a turizmus Magyarországon. A kormány olyan jogi garanciákat igyekszik megteremteni, hogy ha van vakcina a koronavírus ellen, Magyarország az elsők között vásárolhasson belőle - hangsúlyozta Gulyás. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elmondta: a kormány hosszan tárgyalt a vírusügyi helyzetről. A világban mindenhol romlik a helyzet, sajnos Magyarország sem kivétel, mind a megbetegedések, mind a meghaltak száma nő. Közölte: Európában a meghaltak tekintetében nyolc ország van előttünk, 18 mögöttünk.

Kiemelte:  sikerült felkészíteniük az egészségügyet a második hullámra. Az ágyak 47 százaléka ma is üres, műtéteket nem kell elhalasztani. A szükséges tárgyi feltételeket is sikerült biztosítani, de az is fontos, hogy az orvosok és ápolók felé fejezzük ki elismerésünket, ezért november 1-től 20 százalékkal nő az ápolók bére.

Mindenki oltassa be magát

A koronavírus elleni vakcináról Gulyás Gergely úgy fogalmazott: ahol előrehaladottabb a fejlesztés, mint Oroszország és Kína, azokat a készítményeket az Operatív Törzs fogja megvizsgálni. Amennyiben megfelelő, Magyarország vásárol belőle, méghozzá első körben.

Gulyás az influenza elleni oltás kapcsán arra biztat, hogy mindenki oltassa be magát az ingyenesen elérhető vakcinával, mert elkerülhető a két betegség kombinációja. 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre, de ha szükséges, akkor külföldről pótolni tudjuk, majd gyártani is fogunk – mondta Gulyás.

A kormány döntött az idei SZÉP-kártya június 30-ig meghosszabbított keretéről, évi 400 ezerről 800 ezer forintra emelkedett az adható cafeteria. A kártya a belföldi turizmust támogatja, Gulyás arra kér, hogy senki se menjen külföldre, még síelni se, mert a síközpontok gócpontokká válhatnak.

Gulyás Gergely: Senki ne utazzon külföldreForrás: MTI/Balogh Zoltán

Áramlopási botrány: Egyértelmű a helyzet

Gulyás újságírói kérdésre azt mondta: a jogállamiság kérdésében világos definíciót kellene meghatározni, mint a független igazságszolgáltatás, emberi jogok védelme. A belga rendőrség által agyonvert szlovák férfi esete is mutatja, hogy az unió politikai zsarolásra használja a jogállamiság kérdését.

Borka-Szász Tamás DK-s erzsébetvárosi képviselő bitcoin bányászata közben elkövetett áramlopásáról Gulyás azt mondta: a politikai következmény az, ha a választók levonják a következtetéseket. 

Lopni tilos ellenzéki képviselőknek is. Viszonylag egyértelmű a helyzet, ellenzéki oldalon senki sem vitatja, hogy a saját képviselőjük lopott, azt kell nézni, amikor ezek a pártok korrupcióról beszélnek, akkor a saját portájukon kell körbenézni – mondta el véleményét a miniszter.

Egyelőre nem lesz digitális oktatás

Arra, hogy tervezi-e a kormány, hogy az őszi szünet után visszaállnak-e az iskolák a digitális oktatásra, a miniszter azt válaszolta: nincs ilyen terv, de ott, ahol kellett, osztályokat vagy egész iskolákat is bezártak. 

A véleménynyilvánításnak sokféle formája van, színvonalas és kevésbé színvonalas, ez utóbbi az utóbbiak közé tartozik - fejtette ki Gulyás Gergely a véleményét arról, hogy a zuglói Szent István Gimnázium tantestülete úgy állt ki az SZFE-foglalók mellett, hogy körbetekerte piros-fehér szalaggal az iskola Szent István-szobrát. Hozzátette: szabad országban élünk, a véleménynyilvánítás is szabad, de szomorú, hogy pont tanárok csinálnak ilyet.

A minisztert arról is kérdezték, mi lehet a megoldása az SZFE patthelyzetének. Azt felelte: mivel a kormánynak nincs hatásköre az ügyben, ezért megoldási javaslattal sem tudnak előállni. Hozzátette: A kormánynak nincs politikai célja az ügyben, egyetlen cél, hogy minél színvonalasabb színi oktatás legyen, ehhez az anyagi forrásokat biztosították. 

Arról, hogy mikorra várható a járványcsúcs, elmondta: mivel a szakmai vélemények széttartanak, ezért nem könnyű jósolni ezzel kapcsolatban, viszont abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy a vakcina jövő nyárra kész lehet.

Gulyás: Felelősségteljes magatartást folytat a kormányForrás: MTI/Balogh Zoltán

Több tesztet végeznek

Gulyás Gergely a kriptovaluta szabályozásáról azt mondta: az unió dolgozik az egységes szabályozáson. Arra a kérdésére, miszerint a 15 perces antigén-gyorstesztek megjelenésével gyorsabban és többet tudnak-e tesztelni, a miniszter azt mondta: a magyar állam nyitott a gyorstesztek vásárlására, ahogy terjed a fertőzés, több tesztet is végeznek.

Gulyás: Felelősségteljes magatartást folytat a kormány

Az M3-as metró felújítása teljes mértékben fővárosi feladat, így a kormánynak nincs mit lépnie ezen a téren - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. Nyilvánvaló, hogy mi nem szervezünk rendezvényeket, és az a felelősségteljes magatartás, ha nem tartunk nagy rendezvényt október 23-án. Azok is szervezhetnek ilyen rendezvényt most, akik korábban szemeket lőttek ki - tette hozzá.

Gulyás Gergely arról tájékoztatott: folyamatosan vizsgálják a koronavírus terjedését, ha szükséges, a jelenleginél szigorúbb szabályokat tudnak hozni Európa más országaihoz hasonlóan. 

A jelenlegi szabályok eredményesek, kérek mindenkit, hogy ezeket tartsa be. Magyarország fertőzöttségi szintje az uniós átlag felénél van. Az ország működőképességét fenn kell tartani - jelentette ki a miniszter.

Van forrása a nyugdíjemelésnek

Gulyás Gergely újságírói kérdésre a nyugdíjemelésről úgy fogalmazott: 1,2 százalék lesz az öregségi nyugdíjak emelése, a költségvetésben ennek forrása biztosított. A miniszter az Orbán-Putyin találkozóval kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy az időpont több tényezőtől függ, ilyen a járványügyi helyzet is. Konkrét időpont még nincs, elképzelhető, hogy átcsúszik a jövő évre a találkozó.

Gulyás kifejtette, hogy mindig olyan intézkedéseket hoznak az Operatív Törzs javaslatára, ami szükséges az ország működőképességének fenntartására. Az egészségügy felkészült a lényegesen nagyobb napi esetszámokra is - tette hozzá. A meghaltak hat százalékának nem volt egyéb krónikus betegsége, és ennek a hat százaléknak a jelentős része nagyon idős volt - mondta Gulyás Gergely. 

Nem nyúl a kabinet a választókerületekhezForrás: MTI/Balogh Zoltán

Ezek a választási szabályok változhatnak

A választókerületi beosztás esetében, ha a kormány hozzányúl, akkor nagyon sok vita lehet, és nincs is ilyen szándéka a kabinetnek – mondta kérdésre Gulyás Gergely.  Csak olyan szabályon lehet változtatni, ami nem befolyásolja alapvetően a korábbi kereteket, így a kamupártokkal vagy az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályok változhatnak. 

A miniszter a személyére irányuló kérdésre, azt mondta: nem ő döntött arról, hogy nem indul egyéni országgyűlési képviselő-jelöltként 2022-ben. Ha rajtam múlt volna, akkor indulok, de a párt elnöksége máshogy döntött – közölte.

A hazai síszezonnal kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy nem áll rendelkezésre olyan kapacitás Magyarországon, hogy az összes síelni vágyót kiszolgálja. 

Járványügyileg végképp veszélyes lenne, ha a síelők arra a néhány meglévő helyre összegyűlnének. 

Decemberben kezdődik a magyar síszezon, van még idő a szabályozásra, erre kell majd döntést hoznia a kormánynak.