Fodrászatot és bisztrót zártak be: a vendég, a fodrász és a pultos is rosszul viselte a maszkot

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Budapest, idős ember, idős emberek, nyugdíjas, vásárlás, bevásárlás, bolt, piac, idősáv, 2020.11.26.
Vágólapra másolva!
A héten célzott tesztelés zajlik, aminek az első köre holnap fog befejeződni. A kormány az eredmény tudatában fog dönteni a további intézkedésekről - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára felszólította a baloldali pártokat, hogy ne nehezítsék szándékosan a kormány dolgát. Álláspontja szerint a tesztelés révén pontosabb képet lehet kapni arról, hogy egyes szakmákban milyen az átfertőzöttségi adat. A mai sajtótájékoztatóból kiderült az is, hogy a dohányosokra veszélyesebb a koronavírus-járvány. 
Vágólapra másolva!

Miután Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón ismertette a legújabb kormányzati intézkedéseket, az Operatív Törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját.

Célzott tesztelés

"Célzott tesztelés zajlik a héten, aminek az első köre holnap fejeződik be"- jelentette ki György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. A politikus kiemelte, hogy a jövő hét elején számolnak majd be a tapasztalatokról.

- határozta meg, mi az akció célja. Külön kiemelte, hogy

a tesztelésen való részvétel ingyenes és önkéntes.

Elmondása szerint az első tapasztalatok kifejezetten pozitívak, és ez sokaknak ad biztonságérzetet. Kifogásolta ugyanakkor, hogy egyes pártok álhíreket terjesztenek a védekezésben résztvevő egyetemisták védőfelszereléssel való ellátottságáról. "Mindez természetesen nem igaz" - cáfolta a vádakat György István, aki egyúttal ismertette, hogy mintegy kétezer egyetemi hallgató vesz részt a tesztelésben. "Rajtuk kívül több megyében védőnők is tesztelnek" - tette hozzá. Továbbá azt kérte a baloldali pártoktól, hogy ne akadályozzák a tesztelés folyamatát. Az államtitkár beszámolója végén köszönetet mondott a résztvevőknek, és megköszönte a lakosság türelmét.

Séta maszkban Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hátrányban a dohányosok

"Az elmúlt napon nem volt olyan meghalt személy, akinek ne lett volna valamilyen krónikus betegsége. Egész Európában az egészségügyi ellátórendszer nagy teher alatt van, és Magyarországon is" - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki kiemelte, hogy a közlejövőben lehetnek olyan napok, amikor a napi fertőzöttség tekintetében kiugró számadatokkal találkozhatunk. A szakember ezt azzal indokolta, hogy az adatszolgáltatás folyamatos, és az adatok több forrásból érkeznek. Kiemelte, hogy a PCR-vizsgálatok mellett zajlik az antigénalapú tesztelés is. Ismertette, hogy 13 578 gyorstesztet végeztek el a feltüntetett PCR-tesztek mellett.

Müller Cecília ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy

a kormány által hozott járványügyi szabályokat be kell tartani.

"Továbbra is tartósan magas a kórházakban lévők és a lélegeztetőgépen lévők száma" - tette hozzá. Szólt arról is, hogy az EMMI legújabb rendelete a veszélyhelyzet megszűnését követően 30 napig lesz érvényes. "A gyógyszerfelírással kapcsolatban a szakorvosi javaslatok 90 napig lesznek érvényesek a veszélyhelyzetet követően" - jelentette ki. Az országos tisztifőorvos külön felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányzók nagyobb eséllyel fertőződnek meg koronavírussal. "A jelenlegi tanulmányok szerint a súlyos szövődmények nagyobb eséllyel alakulnak ki, ha valaki dohányzik" - szögezte le.

A kijárási tilalomra felhívó kormányzati plakát mellett ücsörög egy maszkot viselő nő Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sokan szegték meg a maszkviselési szabályokat

A sajtótájékoztatón elhangzottakból kiderült, a kormány a célzott tesztelések eredménye alapján fog dönteni a további intézkedésekről. Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy január 31-ig meghosszabbodott az ideiglenes határellenőrzés és az értelmi fogyatékosok maszkhasználata is módosult. Mint ismert, utóbbi társadalmi csoport mentesül a kötelező maszkviselés hatálya alól.

Kiss ezúttal is ismertette a napi statisztikákat: összesen 616-an szegték meg a maszkviselési szabályokat, ami jelentős, 59 százalékos emelkedést jelent az előző naphoz képest. Külön kiemelte, hogy a legtöbben helyszíni bírságot kaptak. Tömegközlekedési eszközön 15, boltokban 33 személlyel szemben intézkedtek. Kettő üzletet zártak be, így már összesen 76 boltot zárattak be - sorolta.

Az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese két esetet részletezett.

  1. Egy nyolcadik kerületi fodrászatban egy vendég és egy fodrász nem megfelelően viselte a maszkot, ezért hét napra bezárták.
  2. Az ötödik kerületben egy bisztróban a pultos a maszkot az állára húzva viselte. Mellette állt a tulajdonos, aki nem figyelmeztette a pultost, ezért 30 napra bezárták az üzletet.

"259 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt" - fűzte hozzá.

Fenntartják az intézkedéseket

A mai Kormányinfón kiderült, hogy a kormány fenntartja az eddigi korlátozó intézkedéseket, egyelőre nem kíván szigorítani. A kabinet csupán egyetlen változást vezetett be, mégpedig az idősek vásárlási idősávját. Ellentétben a tavaszi rendelkezésekkel, az idősebbek ezúttal a meghatározott időkereten kívül is betérhetnek az üzletekbe.

"Az elmúlt heti adatok alapján 3 és 5 ezer között volt a fertőzések száma, ami mérséklődést, illetve állandóságot mutat. Ez feltehetőleg emelkedni fog, mert megkezdődött a rendszeres tesztelés" - mondta Gulyás Gergely, aki ezzel magyarázta a megszokottnál magasabb fertőzési adatokat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: a különböző eljárásrendek tesztelési adatait egységesen nyilvánosságra hozzák majd, valószínűleg már a hétvégén.

A kormányzati tájékoztató portál tájékoztatása szerint szerdán 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 192 047 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma itthon. Meghalt 115, többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 4 229 főre emelkedett.

A gyógyultak száma 49 616 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 138 202 fő. Az aktív fertőzöttek 21%-a, az elhunytak 24%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen. Az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is.

Külön kiemelték, a bölcsődei, az óvodai, az iskolai és a szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.