Semmi sem lett a nagy ígérgetésekből: a Momentum alázatosan felkéredzkedett Gyurcsány Ferenc listájára

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is csatlakozott az egykoron a teljes politikai generáció- és kultúraváltást ígérgető Momentum Mozgalom a Gyurcsány Ferenc által erőltetett közös listához. Fekete-Győr András pártelnök most tulajdonképpen azokkal közösködik, akik ellen pártja annak idején - legalábbis a szavak szintjén - létrejött. Az Origo talált egy 2017-es interjút, amiben a pártelnök többek között azt mondta, hogy nem hajlandóak senkivel sem együttműködni, valamint költségvetési, államháztartási szempontból sokkal jobban áll az ország, mint a Gyurcsány-korszakban. Ahogy a Jobbik esetében is bebizonyosodott: a pénzért és a hatalomért a baloldal mindenre képes.
Vágólapra másolva!

"Készen állunk a közös listára és a kormányváltásra" - jelentette be büszkén november végén Fekete-Győr András, hogy a Momentum küldöttgyűlése felhatalmazta a pártvezetést a baloldali pártokkal való közös listaállításra. Az elmúlt időszak fényében nem volt meglepő a döntés, azonban akinek jó az emlékezőtehetsége, az pontosan tudja, hogy a párt nem így indult.

Messziről érkeztek Gyurcsányhoz

Az akkor még egyesületi formában működő Momentum a NOlimpia-mozgalommal robbant be a köztudatba, a semmiből előkerülve nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a budapesti rendezésű olimpia megfúrását. Miután ez összejött, és ezzel több millió magyar álmát tönkretették, a baloldali média és politikai "elit" hősöknek kijáró ünneplésben részesítette őket.

A Fekete-Győr András vezényletével időközben párttá alakuló szervezet többször is arról beszélt, hogy nem kér Gyurcsány Ferenc és a leszerepelt baloldali pártok közelségéből. Nem mellékes, hogy ebben az időben már javában beszédtéma volt a baloldal totális egységesítése, amit nem mellesleg a Demokratikus Koalíció elnöke az Angyalok és ördögök?" című publicisztikájában vetett fel 2014-ben.

A Momentum ekkor még nem akart erre az ösvényre lépni, ezért egyfajta harmadik utas politikaként meghirdette a kormányzó jobboldaltól, és a 2010 előtti, bukott baloldali pártoktól való egyenlő távolságtartás stratégiáját. Ekkor még az Orbán-kormány leváltása és a parlamentbe való bejutás mellett

a teljes politikai generáció- és kultúraváltást tekintette legfontosabb céljának, a szavak szintjén legalábbis.

A teljes politikai generáció- és kultúraváltás ígéretéből Gyurcsány Ferenc listája lett a végállomás Forrás: Origo

"Nyugdíjazni szeretnénk az elmúlt 27 év politikai elitjét" - nyilatkozta a Klubrádiónak 2017 márciusában az elsősorban a fiatalabb generációkat megszólítani kívánó pártelnök, aki azon nyomban kizárta az együttműködést más pártokkal.

- fogalmazott. Már ez is 180 fokos fordulatot jelent a párt mostani politikájához, hangvételéhez képest, de az Origo talált egy olyan Fekete-Győr-interjút, ami mindenen túl teszt.

Elismerte: Orbán alatt jobb

A számukra sikeres NOlimpia-kampány fényében fürdő pártelnök a Budapest Beacon nevű, baloldali irányultságú online portálnak nyilatkozott jövőbeli terveiről, az Orbán-kormány teljesítményeiről, és a baloldali pártokhoz való viszonyáról.

- ismerte el a baloldali politikus azt, ami ma már (Gyurcsány vonzáskörében) elképzelhetetlen. A kijelentés annyira meghökkentette a lap munkatársát, hogy visszakérdezett: "a kormányzás nem rosszabb, mint 2010 előtt volt???" Fekete-Győr pedig ahelyett, hogy visszaszívta volna a baloldal szemében súlyos bűnnek számító kijelentést, megerősítette, hogy igen, az Orbán-kormány alatt jobban mennek a dolgok.

  • "2010 előtt ugyanúgy volt Magyarországon sok millió szegény ember."
  • "Az elvándorlás ugyan felgyorsult, de költségvetési szempontból rendben vannak a dolgok."
  • "Fontos elismerni néhány eredményét vagy tettét a kormánynak. Az online pénztárgépek bevezetése rengeteg plusz áfabevételt hozott az államkasszába. Ezáltal picit föl tudták tőkésíteni a középosztályt."

Majd mindezt tetézve kijelentette:

költségvetési, államháztartási szempontból most sokkal jobban áll az ország, mint 2010 előtt.

A Momentum vezérkara a 2018-as országgyűlési választás éjszakáján - ekkor még másban hittek. Vagy mást mondtak Forrás: MTI

Néhány kötelezőnek tartott Fidesz-bírálat után a Gyurcsány-korszakra kitérve tovább ütötte a régi baloldalt.

- fogalmazott a politikai kisinas szerepébe süllyedő politikus. "Ezért mondja azt a Momentum, hogy egyik vagy másik oldalon megbukott a magyar politika az elmúlt huszonnyolc évben" - vonta le a konzekvenciákat.

Mint szavaiból kiderült, nemcsak az MSZP-DK tengellyel, hanem a Jobbikkal és az LMP-vel is voltak problémái. "Az LMP egy globalizációkritikus, relatíve baloldali irányultságú zöldpárt, mi pedig a globalizációban lehetőséget látunk, és Magyarországként szeretnénk azt kiaknázni. A Jobbikkal kapcsolatban pedig nem tudom elhinni azt, hogy a szíve mélyén proeurópaivá, néppártivá vált. Az emlékeimben még ott van az Európai Unió zászlajának elégetése, a cigányozás és a zsidózás. E két párttal kapcsolatban még nem alakult ki az a bizalom, amely egy együttműködés alapját tudná képezni" - válaszolt határozottan a baloldali pártokkal való együttműködést firtató kérdésre a pártelnök.

Gyurcsány kezében

Mint ismert, a '18-as parlamenti választáson még önállóan mérettette meg magát a Momentum: ugyan a voksolás napja előtt egy-két helyen visszaléptek, mind a 106 körzetben saját jelöltet indítottak, emellett önálló listát állítottak. A végeredmény nem lett szívderítő: 3 százalékos eredményükkel nem érték el a minimális célt, a parlamentbe kerülést.

Mivel a pártvezetés mindebből azt a következtetést vonta le, hogy egyedül nem mennek sokra, és így kell tagozódni a régi baloldal által mozgatott szövetségi rendszerbe, a teljes politikai generáció- és kultúraváltás szólama is ugrott.

A Momentum mára a Gyurcsány Ferenc vezette, Gyurcsány kezében levő pártunió felé közelítő szövetség tagja lett - a régi szép ígéretek pedig a feledés homályába merültek. Ezzel csak az a baj, hogy a párt pár feltételezett mandátumért cserébe mindent feladott, amiért - legalábbis a szavak szintjén - létrejött.

Vagy pontosan ezért jött létre?