Engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca- és a Szputnyik V koronavírus-vakcinát

Vágólapra másolva!
A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputnyik V oltását - tudta meg az Origo. Vagyis az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával.
Vágólapra másolva!

Az Astra Zeneca és a Szputnyik V oltása is azonos alapokon nyugvó, biztonságos vakcina.

Az oxfordinak is nevezett előbbivel Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt viszont egy egyszerű hűtőben is tudják tárolni.

A két gyártó (vagyis a britek és az oroszok) egyébként már december 8-a óta tárgyalnak az együttműködésről.

Angela Merkel az elmúlt héten telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, és megkérte, hogy az orosz hatóságok nyújtsák be az EU-nak engedélyeztetésre a Szputnyik V-t. Ez a folyamat azonban majd csak februárban kezdődhet meg.

Az Astra Zeneca oltásából már 2020 végéig 200 millió adagot gyártottak, a mennyiség azóta tovább nőtt, a tervek szerint az engedélyek birtokában havonta akár 200 millió adagot tudnak előállítani.

A vakcina egy biztonságos, ismert módszeren alapszik: csimpánzokat megfertőző, de

emberre teljesen veszélytelenné tett adenovírussal jutattják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe, amely azonosítja, és antitesteket fejleszt ellene.

Az AstraZeneca a malária ellen például már fejlesztett egy másik hasonló, csimpánz-adenovírusvektorra épülő vakcinát, és ez nagyon jó eredményeket ért el. Nagy-Britanniában már 2020 végén megkapták az engedélyt, azóta oltanak is vele.

A Szputnyik V alapja is az, hogy a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal Juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe, és ez indítja meg az immunválaszt. Oroszországban már másfélmillió embert oltottak be vele, hat országban már bejegyezték (köztük a szomszédos Szerbiában), és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül.