Ki készítette a súlyosan kegyeletsértő felvételeket a szentendrei halottasházban, és hogy kerültek Hadházy Ákoshoz?

Varju Laszlo DK Demokratikus Koalicio kepviselo rabositasa ujjlenyomat ugyeszseg KL Hadhazy Laszlo Hadhazi
Varju Laszlo DK Demokratikus Koalicio kepviselo rabositasa ujjlenyomat ugyeszseg KL Hadhazy Laszlo Hadhazi
Vágólapra másolva!
Kitérő, szellemeskedő, alapvetően persze titkolózó válaszokat adott az Origo kérdéseire Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki a napokban közzétett videójával gátlástalanul meggyalázta a szentendrei Sztaravodai úti Köztemető halott embereinek emlékét. Úgy látszik, a baloldali politikus csak addig bátor, amíg a járvány elleni védekezésre összpontosító kormányt kell támadni, amint összecsapnak a hullámok a feje felett, inkább titkolózik. A halottasházat felügyelő és fenntartó baloldali önkormányzat hallgat.
Vágólapra másolva!

Az LMP-ből kitessékelt politikus az év eddigi legnagyobb botrányát okozta azzal, hogy közösségi oldalán közzétett egy, a kormányt lejáratni szándékozó, kegyeletsértő videót. Az akció azonban erősen félrement, hiszen a baloldali politikus éppen azokat hozta kellemetlen helyzetbe, akiket nagyon nem szeretett volna, arról nem is beszélve, hogy egyúttal súlyos kegyeletsértést követett el.

Az ügy kapcsán megkerestük a radikális baloldali politikust, akitől azt szerettük volna megtudni, ki készítette a botrányos felvételt, és az hogyan került a birtokába. Bár Hadházy - a Gyurcsány-párttal és a párbeszédes Szabó Tímeával együtt - szinte valamennyi megnyilvánulásával akadályozza a közös védekezést, és rendszeresen hergel a járványügyi intézkedések ellen, a jelek szerint bátorsága arra már nem terjed ki, hogy konkrét válaszokat adjon.

A képviselő azt írta az Origónak, hogy a felvételt "egy, a magyar emberek sorsáért aggódó honfitársunk" készítette, aki azt "egy biztonságos csatornán" küldte meg neki a közzététel előtt. Így továbbra sem lehet tudni, ki volt az, aki a kegyeletsértő jeleneteket rögzítette. A radikális baloldali politikus tehát titkolózik.

A halottasházat felügyelő és fenntartó szentendrei önkormányzat, és Fülöp Zsolt baloldali polgármester cikkünk megjelenéséig nem reagáltak levelünkre. Esetükben arra voltunk kíváncsiak, hogyan tudott bejutni a felvétel készítője a halottasházba.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Fülöp Zsolt szentendrei polgármester egyetlen mondatban válaszolt arra kérdésre, hogyan juthatott be a halottasházba a felvétel készítője: "Az Ön által felvetett kérdést hatósági eljárás keretében vizsgálják"

Gyalázkodott, most hallgat Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mint ismert, Hadházy a napokban tett közzé közösségi oldalán egy "drámai" videót, amelyen megfogalmazása szerint az látható, hogy "a szentendrei halottasházban annyi az elhunyt, hogy egyszerűen nem férnek el a holttestek". A baloldali politikus posztjában arra utalgatott, hogy a kialakult állapot egyértelműen a kormánynak és a "dilettáns" járványvédelemnek köszönhető.

Csakhogy az akció erősen a visszájára fordult, ugyanis gyorsan kiderült, hogy egyetlenegy koronavírusos sem szerepelt a videón bemutatott halottak között. Erről Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja nyilatkozott, aki "kifejezetten méltatlannak" nevezte Hadházy "halottkampányát".

Bár a baloldali politikus jól érzékelhetően a kormányt szerette volna lejáratni, ezzel is alaposan mellé lőtt. Ugyanis a temetőkről és a temetkezésről szóló jogszabály szerint a temető tulajdonosának, a Sztaravodai úti Köztemető esetében a szentendrei polgármesternek és önkormányzatnak a feladata a temető kegyeleti rendjének biztosítása. Azaz, Hadházy akaratán kívül egy baloldali városvezetést hozott kínos helyzetbe, amivel nem először tette nevetségessé magát. Az eddigiekből ugyanis egyértelművé válik, hogy a baloldali képviselő nem volt tisztában azzal, hogy pontosan ki működteti a halottasházat.

Ugyanakkor a botránynak - Hadházy ügyetlenkedése mellett - van egy másik, komolyabb vonzata is. A baloldal a vírus felbukkanása óta folyamatosan akadályozza a közös védekezést, és mindent képes bevetni annak érdekében, hogy a kormány sikertelen legyen a járvány elleni küzdelemben.

A Fidesz a botrány kirobbanása után tette fel a kérdést, miszerint "milyen ember az, aki még a holtakat is politikai haszonszerzés céljára használja fel?" Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője videónyilatkozatában pedig úgy vélekedett, visszataszító, aljas és kegyeletsértő, amit Hadházy Ákos művel, "a kormány elleni gyűlölete miatt elvesztette a józan eszét".

A kormánypártok egyébként ma a baloldali politikusnak ítélték az általuk decemberben alapított kamuvideós Korózs-díjat.

Az ügyben a Szentendrei Rendőrkapitányság nyomozást indított rémhírterjesztés és félelemkeltés gyanúja miatt.