Tüntetők szétverték a nagyvárosokat Hollandiában a korlátozások miatt - videók

Vágólapra másolva!
Az ultraliberális bukott holland kormány kiszámíthatatlan, zavaros járványügyi intézkedései miatt teljes a káosz Hollandiában. A hétvégén kijárási korlátozások elleni erőszakos megmozdulások voltak, amelynek során a szélsőségesek szétverték a legnagyobb a városokat - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A kijárási tilalom elleni demonstrációk, majd zavargások Amszterdamban és Eindhovenben kezdődtek, ahol annak ellenére gyűltek össze a tiltakozók, hogy a hatóságok minden gyülekezést betiltottak.

A rendőrség vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat, könnygázt és gumibotot vetett be a tiltakozók ellen.

A holland televíziós csatornák arról számoltak be, hogy

Eindhovenben fiatalokból álló bandák petárdákat dobáltak, tüzeket gyújtottak, kirakatokat törtek be és üzleteket fosztottak ki, valamint biciklikből barikádokat emeltek.

Az NS holland vasúttársaság Eindhoven elkerülésére szólította fel az utasokat. Más városokban is este 9 óra körül – a kijárási tilalom kezdetekor – zavargók támadtak a rendőrökre, és kővel dobálták a kórházakat. Amszterdamban Femke Halsema főpolgármester veszélyes körzetnek nyilvánította a teret, s felhatalmazta a rendőrséget, hogy fegyvereket keresve megmotozhatják a tüntetőket.

Szombaton, a kijárási tilalom első estéjén, egy csoport felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, míg a dél-hollandiai Steinben egy százfős illegális rendezvény feloszlatása vezetett összecsapásokhoz. Több fiatalt huliganizmus vádjával állítottak elő a hatóságok, több mint száz rendbontót vettek őrizetbe.

– mondta Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter.

A hétvégi zavargásokban összesen több mint kétszáz embert fogtak el a rendőrök.

A holland kormány hosszas tétovázás után döntött arról a múlt héten, hogy – a második világháború óta először – kijárási tilalmat vezet be este fél kilenc és reggel fél öt között, hogy lassítsa a járvány terjedését. A parlament csütörtökön hagyta jóvá a döntést. A rendelkezés megsértői 95 euró büntetésre számíthatnak. A szórakozóhelyeket és éttermeket már tavaly októberben bezárták, az iskolák és a nem létfontosságú üzletek decemberben csuktak be. A vírus új mutációjától való félelem miatt szünetelnek a légi járatok is Nagy-Britannia, Dél-Afrika és Dél-Amerika között.

Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga. Összesen már több mint 944 ezer esetet tartanak nyilván, és több mint 13 600-an haltak bele a kórba. A múlt hét közepéig mindössze százezer embert oltottak be a 17 milliós Hollandiában, vagyis még az uniótól kapott vakcinamennyiséget sem tudják felhasználni.

Ahogy azt megírtuk,

az azóta megbukott Mark Rutte kormánya látványosan rosszul kezelte a koronavírus-járványt.

Már tavasszal is késlekedtek az intézkedésekkel, a holland turisták még akkor is gond nélkül utazgattak Olaszországba, amikor ott már több ezer halott volt.

Az őszi hullám alatt megint késlekedtek az intézkedések meghozatalával. Az országban uralkodó elégedetlenséget jól jelezte, hogy augusztusban több holland nagyvárosban is zavargások alakultak ki. A járványhelyzet decemberre annyira rossz lett, hogy öt hétre teljesen bezárták az országot, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lehetnek nyitva. A bejelentéskor az is elhangzott, hogy a kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések legalább öt hétig maradnak érvényben.

A liberális miniszterelnök tehát rengeteg hibát követett el a járvány kezelése során, annak ellenére, hogy az elmúlt három évben a szakértők többször is figyelmeztették az általa vezetett kormányt, hogy készüljön fel egy esetleges, Hollandiát is érintő járványra - elsősorban a 2014-15-ös Ebola-járvány tapasztalatai miatt.

Rutte ennek ellenére nem a járvánnyal, hanem a Magyarország és Lengyelország elleni támadásokkal foglalkozott. Ennek is lett az eredménye, hogy a hollandok csak két héttel azután kezdtek el oltani, hogy az első Pfizer-vakcinák megérkeztek az országba.