Kínosan csendben vannak a vakcina ellen hergelő baloldali politikusok a gyöngyösi polgármester botránya után

Gyurcsány Ferenc; Hiesz György; Sós Tamás Közéleti személyiségek (laza)
Nagyréde, 2004. szeptember 16. Hiesz György, Gyöngyös polgármestere (b), Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt (k) és Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke (j) részt vesz a Nagyrédét elkerülő, 3,5 kilométer hosszú út avatásán. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Nem hajlandóak elítélni a baloldal vezető politikusai Hiesz Györgyöt, Gyöngyös baloldali polgármesterét, amiért hatalmával visszaélve, az oltási tervben foglaltakat figyelmen kívül hagyva, soron kívül adatta be magának a vakcinát. Pedig a botrányról megkérdeztük a baloldali összefogásban részt vevő pártok elnökeit és egészségügyi szakpolitikusait is, azonban egyiküktől sem kaptunk választ. A látványos hallgatásnak feltételezhetően az az oka, hogy a hónapok óta tartó oltásellenes-kampányuk után több, mint kínos számukra az ügy. Hiesz lebukásával ugyanis egyértelművé vált: a baloldal kizárólag politikai okokból támadja az oltóanyagokat. 
Vágólapra másolva!

Tegnap derült ki, hogy a baloldali polgármester mindenféle szabályt felrúgva, a nyilvánosság elől eltitkolva beoltatta magát a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban. A történet több okból is visszatetsző, de leginkább azért, mert hatalmával visszaélve, polgármesteri pozíciójából adódóan intézte magának az életmentő vakcinát. Az eset azért is nehezen érthető, mert a baloldali politikusok hónapok óta azt szajkózzák, hogy az oltóanyagok nem biztonságosak, erre egyikük - szembemenve mindezzel - hirtelenjében minden szabályt figyelmen kívül hagyva rohant beoltatni magát. Az ügy ellentmondásossága miatt a baloldali összefogásban részt vevő pártok vezetőihez fordultunk.

A baloldali pártok vezetői nem hajlandóak elítélni a vakcinát magának soron kívül beadató gyöngyösi polgármestert

Azt szerettük volna megtudni tőlük, mi a véleményük arról, hogy a polgármester beadatta magának a vakcinát, illetve helyesnek tartják-e, hogy mindez az oltási tervben meghatározott sorrendet figyelmen kívül hagyva történt

Kérdéseinket megküldtük Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének, Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének, Jakab Péternek, a Jobbik elnökének, Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik elnökhelyettesének, Tóth Bertalannak és Kunhalmi Ágnesnek, az MSZP társelnökeinek, Schmuck Erzsébetnek, az LMP társelnökének, valamint Szabó Tímeának és Karácsony Gergelynek, a Párbeszéd vezetőinek.

Mivel Hiesz akciója kapcsán felmerülnek egészségügyi szempontok is, ezért felkerestük a pártok szakpolitikusait is: Komáromi Zoltánt (DK), Havasi Gábort (Momentum), Lukács László Györgyöt (Jobbik), Korózs Lajost (MSZP) is. Kíváncsiak voltunk továbbá Bangóné Borbély Ildikó véleményére, hiszen a szocialista képviselő korábban többször is botrányos helyzetbe keveredett. Összesen tehát 14 baloldali politikust kérdeztünk meg, abban bízva, hogy adnak valamiféle útmutatást a történtekről. Csakhogy egyikük sem válaszolt, ami azt jelenti, hogy

a baloldali pártok vezetői nem hajlandóak elítélni a vakcinát magának soron kívül beadató gyöngyösi polgármestert.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestereként Gyurcsány Ferenc társaságában sétálgat még 2004-ben Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Nem véletlen a nagy hallgatás, hiszen roppant kellemetlen számukra az ügy:

hónapok óta próbálják az oltások ellen hergelni a közvéleményt, így nehezen megmagyarázható, hogy egyik politikusuk sunyiban mégis részt vett "az emberkísérletben".

Hiesz lebukásával teljesen egyértelművé vált: a baloldal kizárólag politikai okokból támadja az oltóanyagokat, ha módjuk van rá, a biztonság kedvéért beoltatják magukat.

Amennyiben a baloldali pártok elítélték volna Hieszt botrányos akcióját, azzal magukat hozták volna nehéz helyzetbe, hiszen eddig teljesen mást kommunikáltak.

Válaszolni nem, hergelni azt tudnak

Az Origo által megkérdezett politikusok és pártjaik a vírus megjelenése óta vezető szerepet vállalnak a közös védekezés akadályozásában, így értelemszerűen a hónapok óta tartó oltásellenes kampányban is.

A Gyurcsány Ferenc vezette DK a napokban jelentette be, hogy aláírásgyűjtésbe kezd a kínai vakcina ellen. Mint ismert, Brüsszel csődje után Magyarország nyitott a kínaiak felé annak érdekében, hogy minél előbb vakcinához jusson. A baloldali párt pedig ott próbál meg betenni a közös védekezésnek, és ott próbálja akadályozni a kormányt, ahol csak tudja: Gyurcsányék korábban az Európai Bizottsághoz fordultak az orosz vakcina miatt.

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hétvégén még a közös védekezést népszerűsítő, a "Minden élet számít" feliratú kormányzati plakátoknak is nekiestek, továbbá a halottak számát nemrég még keveslő Arató Gergely jelezte, pártja törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy "mindenki maga dönthesse el, melyik védőoltást kéri". Ez utóbbi azért is érthetetlen, mert a kormány tette egyértelművé, hogy mindenki megválaszthatja, melyik vakcinával oltatja be magát.

A Jobbik sem akart kimaradni a hergelésből, a Vona Gábor korábbi pártelnököt nyíltan gyalázó Nunkovics Tibor az orosz ruletthez hasonlította az orosz vakcinát. "Orbán úgy vár Putyin csodavakcinájára, mint Rákosi a sztálini Vörös Hadseregre" - tette hozzá a parlamenti képviselő.

A Momentum szintén hozta a formáját: Csillag Tamás, a párt egyik alapítója arra célozgatott, hogy szerinte a fideszes országgyűlési képviselőkön kellene tesztelni az orosz oltóanyagot. "Ha működik, ha nem, mi csak nyerhetünk" - tette hozzá ízléstelenül. Arról nem is beszélve, hogy Fekete-Győr András pártelnök mind az orosz, mind a kínai vakcina esetében azt követelte, hogy először a kormánytagok oltassák be magukat, értelemszerűen azzal a céllal, hogy bizonytalanságot keltsen.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke pedig megcsinálta azt a bravúrt, hogy élő adásban másfél perc alatt négy hazugságot mondott a járvánnyal kapcsolatban. Egyik januári televíziós szereplése során megdöbbentő módon arról beszélt, hogy a kormány azért nem oltja be az embereket, mert a veszélyhelyzet meghosszabbítása a célja. Szabó egyébként a tavaszi hullám alatt is csúcsra járatta az uszítást: elsőként hangoztatta azokat a hazugságokat, amelyek aztán hónapokkal később Korózs Lajos videójában bukkantak fel.

A hazai víruspolitizálás eddigi baloldali mélypontja viszont feltehetően Krekó Péter, a Political Capital vezetőjének december 26-án, a Politico című brüsszeli lapnak adott nyilatkozata. A baloldali politikai elemző a 2022-es választások esélyeit latolgatta. „A tét magas. Ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, akkor [Orbánnak] kell viselnie a politikai következményeket – így fogalmazott a Soros-pénzekből támogatott Political Capital vezetője. Értékelése szerint a baloldal majdani sikere szorosan összefügg azzal, hogy a járványban hányan haltak meg.
A politikai elemző kijelentése miatt a jobb oldal talán legismertebb publicistája, Bayer Zsolt petíciót kezdeményezett. Azt is követelik, hogy kérjen bocsánatot az egész magyar baloldal minden magyar embertől.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Fekete-Győr András válaszolt, és azzal a baloldali kommunikációs panellel próbálta mentegetni Hiesz Györgyöt, amivel a gyöngyösi polgármester is saját magát: szerinte nem ismertek az oltási terv részletei. Hogy ezen mit értett, nem világos, az biztos, hogy mindenki számára ismert volt már január elsején is, hogy ha valaki nem egészségügyi dolgozó, és nem veszélyeztetett idős ember, akkor még nem jár neki az oltás. Fekete-Győr András válaszát kérésére szó szerint idézzük:

"Van egy felületes oltási terve a kormánynak, aminek a részletei a nyilvánosság előtt sajnos ismeretlenek. A németeknél, finneknél, olaszoknál az embereket partnernek nézik, ezért megosztják velük a járványkezeléssel kapcsolatos információkat. Amennyiben a gyöngyösi polgármester soron kívül, az oltási tervet megkerülve jutott védőoltáshoz, az mind az oltást kapó, mind pedig az oltást adó fél részéről vállalhatatlan. Rend a lelke (sok) mindennek: főleg egy emberéletek megmentéséről szóló oltási műveletnek".

Arra a kérdésre, hogy "Helyesnek tartja-e, hogy Hiesz György az oltási tervben meghatározott sorrendet figyelmen kívül hagyva beadatta magának a vakcinát?" Fekete-Győr azt válaszolta: "Nem".