Petrinjában egy iskola, Zazinában egy templom felújításában vesz részt Magyarország

Petrinja, Horvátország, földrengés
Horvát katonák takarítják el a romokat Petrinjában, a földrengés után
Vágólapra másolva!
Petrinjában egy iskola, Zazinában pedig egy katolikus templom felújításában vállal részt Magyarország - mondta Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a földrengés sújtotta közép-horvátországi Petrinjában szerdán, ahol Zdenko Lucic horvát külügyi államtitkárral meg is tekintette az épületeket.
Vágólapra másolva!

Az iskola, ahová körülbelül 450 gyerek jár, súlyosan megsérült a földrengésben. A zazinai templom pedig, amelynek felújításában részt vesz Magyarország, Szent Miklós és Szent Vid temploma - nyilatkozta telefonon Soltész Miklós.

Szavai szerint

abban bíznak, hogy a magyarországi segítség az itt élő több tízezer ember helyben maradását szolgálja.

Egyrészt azért, mert ezek az emberek Horvátország legnehezebb sorsú, legszegényebb vidékén élnek, másrészt pedig azért, mert ragaszkodnak ahhoz a környezethez, ahol laknak, ahova a munkájuk köti őket - mondta.

Horvát katonák takarítják el a romokat Petrinjában, a földrengés után Forrás: AFP/Damir Sencar

Az államtitkár felajánlotta továbbá, hogy a földrengés sújtotta területről

kétszáz horvátországi gyermeknek a nyaraltatását is biztosítják Magyarországon,

amit a magyarországi Országos Horvát Önkormányzattal közösen bonyolítanak le.

- húzta alá.

A magyar kormány segítségén túl január 20-ig a Mol Nyrt. felajánlásában 56 lakó- és szaniterkonténer is érkezik Petrinjára, ezekkel azokon a családokon segítenek, akik a földrengésben elvesztették otthonaikat - magyarázta az államtitkár.

Kiemelte továbbá a magyarországi egyházak, illetve karitatív szervezetek és civilek felajánlásait, valamint a magyarországi horvátok országos önkormányzatának támogatás és gyűjtését.

Szép kezdeményezésnek nevezte a Magyarországon idegenlégiósként tartózkodó horvát élvonalbeli sportolók összefogását is, akik besegítettek a gyűjtésbe.

Az államtitkárt Darinko Dumbovic, Petrinja polgármestere is fogadta, aki megköszönte a magyar támogatást, amely szavai szerint kiemelkedőnek számít mind gyorsaságban, mind mértékében.

Soltész Miklós szerint nagyon nagy a baj. Több mint 120 ezer ember életterét érintette a súlyos földrengés. Eddig 40 ezer épületről érkezett kárbejelentés, amelyek 20 százaléka életveszélyes - számolt be róla az államtitkár, aki Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszterrel is találkozik Zágrábban.

Petrinja, 2021. január 2-án Forrás: AFP/Damir Sencar

December 28-án és 29-én két erősebb - 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű - földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.