Megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei

érettségi 2020, koronavírus, járvány, Budapest, diák, diákok, maszk, történelem érettségi, Szerb Antal Gimnázium
Vágólapra másolva!
Még nagyobb szerepe lehet a jövőben az érettségi vizsgákon a tanulói kreativitásnak és problémamegoldó készségnek a vizsgakövetelmények megújításának köszönhetően az EMMI szerint. A kormány döntése alapján február 15-én hirdették ki az egyes köznevelési tárgyú jogszabályok módosítását. A változások azonban az idei vizsgákat még nem érintik.
Vágólapra másolva!

Az érettségi vizsgakövetelmények felülvizsgálatával folytatódik a köznevelésben a tartalomszabályozás felülvizsgálata és megújítása - írja keddi közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A tárca szerint a leglényegesebb változás az lesz, hogy

több vizsgatárgynál előtérbe kerülnek a kreativitást és az önálló problémamegoldást igénylő értékelési formák

– így például a projektmunka – alkalmazása, egyes vizsgatárgyak struktúrája ennek megfelelően módosul.

Előtérbe kerül majd a kreativitás az érettségi vizsgákon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kitolódik a minősítés határideje

Az általános vizsgakövetelmények (a vizsgák célja, formája, időtartama, számonkérési formái) továbbra is az érettségi vizsgaszabályzatról szóló kormányrendeletben jelennek meg, ugyanakkor a részletes vizsgakövetelmények a tavasz folyamán, további egyeztetéseket követően tárcadokumentumként lesznek elérhetők a minisztérium, illetve az Oktatási Hivatal honlapján – írják.

A módosítások azonban az idei vizsgákra még nem lesznek hatással.

A szabályok felmenő rendszerben lépnek életbe, a 2023/2024-es tanév őszi vizsgaidőszakáig a korábbi vizsgakövetelmények szerint zajlanak majd az érettségi vizsgák.

A rendeletmódosítás részeként a Kormány az Oktatási Hivatalt jelölte ki a jelnyelvoktatói névjegyzéket vezető hatóságként, illetve módosulnak a tankönyvi eljárásokkal kapcsolatos határidők is. A tárca szerint kedvező változás az is, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel azon pedagógusoknak, akiknek 2022-ben már kötelező lett volna a Pedagógus II. minősítési eljárásban való részvétel, egy évvel kitolódik a minősítés határideje.